Fatale pedojacht: jaar celstraf geëist in hoger beroep

Herdenking met lichtjes voor doodgeslagen Arnhemmer. Foto: ANP

– Een jaar jeugdgevangenis, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag in hoger beroep geëist tegen een verdachte in de pedojagerszaak rondom de 73-jarige Jan, die na mishandeling door een groep jongeren in Arnhem overleed .

Het slachtoffer werd zo hard geslagen, dat hij onwel raakte en gereanimeerd moest worden. Jan werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar hij later overleed. Er werden vijf verdachten uit Arnhem en Rozendaal opgepakt, onder wie de destijds 16-jarige jongen. De rechtbank legde hem toen een jaar gevangenis, waarvan zes maanden voorwaardelijk op. Nu wordt in hoger beroep dus hetzelfde geëist.

Ook zijn meerderjarige broer kreeg die straf. Drie jongens werden veroordeeld tot de maximale taakstraf binnen het jeugdstrafrecht van 200 uur en zes maanden voorwaardelijke celstraf.

De zaak veroorzaakte een grote schok. Het slachtoffer was geen monster waarop moest worden gejaagd, zei de officier van justitie tijdens de eerdere rechtszaak. Volgens de aanklager blijkt uit niets dat Jan eerder pogingen deed om seks te hebben met minderjarigen.

De inmiddels 18-jarige jongen uit Rozendaal ging in hoger beroep tegen zijn straf. Het gerechtshof in Arnhem behandelde zijn zaak dinsdag achter gesloten deuren, omdat de jongen ten tijde van de fatale mishandeling minderjarig was.

Zie ook: