Een onterechte boete? Dat maakten meer mensen mee: ‘Ik wás daar niet eens’

Handhaving deelt een bekeuring uit. Foto: ANP

– Albert van der Veen uit Dieren kreeg een boete van 250 euro, omdat hij door rood licht zou zijn gereden in Rijswijk. Hij was daar alleen nog nooit geweest. Hij lijkt slachtoffer te zijn geworden van kentekenfraude. Maar hij is absoluut niet de enige te zijn die ooit een boete heeft gekregen op een plek waar hij of zij nooit was. Dat blijkt wel uit jullie reacties op onze Facebookpagina.

Hennie weet bijvoorbeeld nog goed dat zijn schoonvader een boete kreeg voor een verkeersovertreding in Brabant. “En dat terwijl hij op dat moment in het ziekenhuis in de Achterhoek lag.”

Dat overkwam Manus ook, zegt hij. “Ik lag in het ziekenhuis en kreeg er een van 160 euro. Ik heb maar betaald, want al dat gedonder kost me alleen maar tijd en energie. Dat is de 160 euro niet waard. Je moet hem ook eerst betalen voordatje een bezwaar kan maken. Ze maken het de mensen gewoon moeilijk.”

Alles gestolen bij inbraak

Albert van der Veen liet weten dat hij waarschijnlijk slachtoffer is geworden van kentekenfraude.Susette zegt op Facebook dat zij min of meer hetzelfde heeft meegemaakt. “Mijn paspoort en rijbewijs zijn gestolen bij een inbraak. Ik kreeg vervolgens verschillende bekeuringen en heb steeds bezwaar gemaakt met bewijs van aangifte inbraak. Daardoor hoefde ik niet te betalen gelukkig. Het betrof een aanhanger die op mijn naam was gezet. Die reed steeds in het westen, terwijl ik het meest oostelijk woon.”

Met een straaljager

Ook Jelle kreeg een keer een boete op zijn naam, terwijl hij het niet kon zijn geweest. “Ik kreeg een bekeuring voor foutparkeren in Midddelburg. Daar ben ik nog nooit geweest. Die dag dat de boete werd uitgeschreven vierde mijn moeder haar verjaardag. Gezien de afstand had ik moeten vliegen met een straaljager om daar te komen, haha.”

En ook Ank had nooit op de plek kunnen komen waar ze haar boete kreeg, vertelt ze. “Ik zou in Heerjansdam tegen een auto zijn gereden met mijn snorfiets en zonder bericht zijn weggereden. Dat is vreemd, want die snorfiets stond 100 kilometer verderop in een schuur. En 100 kilometer heen en weer zou me niet gelukt zijn op één dag als ik maar 25 kilometer per uur kan.”

Je kan winnen

Je kunt zo’n onterechte boete dus aanvechten. Dat heeft Lanneke ook gedaan. “Ik kreeg een boete voor fout parkeren in België. Wij hebben toen een mail gestuurd met de vraag om foto’s. Wat bleek? Ze hadden de cijfers van het kenteken verkeerd in hun systeem gezet. De bekeuring hoefden wij uiteraard niet te betalen.”

Je kunt dus wel winnen en je boete ongeldig laten verklaren. Maar het is niet makkelijk, zo weet Helma. “Ik kreeg een bekeuring omdat ik in de buurt van Rotterdam een rood kruis genegeerd zou hebben. Alleen was ik daar nooit geweest. Het bleek een waarneming van een agent geweest te zijn die mijn kenteken had opgeschreven. Het heeft echt weken en heel wat getuigen gekost die konden bewijzen dat ik daar niet ben geweest. Het zou bijna tot een rechtszaak komen, maar wij hebben aan het langste eind getrokken en de bekeuring is vernietigd.”

Maar dat lukt niet iedereen. Hetty heeft een minder fijn gevoel bij de Achterhoek gekregen, terwijl ze daar niet is geweest. “We hebben de bekeuring aangevochten en zelfs met bewijs. Maar nee hoor, de agent had het nummerbord zelf genoteerd.” Hetty kon dus wel gewoon betalen.

Zie ook: Albert krijgt dikke boete terwijl hij geen meter heeft gereden