De otter rukt op naar de stad

Europese otter. Foto: Elzes Dierenwereld

– Leven er straks otters in steden als Doesburg of Arnhem? Het zou maar zo kunnen, zegt bioloog Elze Polman van de Zoogdiervereniging. In Doesburg zijn al ottersporen gevonden. Net als bevers trekken ook otters steeds verder richting stedelijk gebied. In de stadsgracht van Zwolle zijn zelfs al meerdere otters gezien. Vooral in de winter trekken de dieren naar de stad. Wat hebben deze viseters daar te zoeken?

Hoeveel otters er precies in Gelderland leven is niet bekend. Er wordt geen dna-onderzoek meer gedaan als er poep van otters wordt gevonden en doordat deze dieren vooral ’s nachts actief zijn, worden ze zelden gezien. Bovendien staan otters bekend als schuwe dieren.

Polman denkt dat er in Gelderland momenteel een stuk of tien otters leven. Dat zou betekenen dat de populatie langzaam aan het groeien is. De bioloog baseert zich op beelden van cameravallen en waarnemingen in het veld. Er zijn nog meer dan voldoende geschikte leefgebieden voor otters in Gelderland, zoals uiterwaardengebied Meinerswijk.

Polman denkt dat het een kwestie van tijd is dat de otter zich ook hier langs de Nederrijn bij Arnhem vestigt…

Zoeken naar stinkende poep

Dit najaar gaat de bioloog van de Zoogdiervereniging in de Arnhemse uiterwaarden op zoek naar spraints van otters. Die zijn hier tot nu toe niet gevonden. Een spraint is een ander woord voor de stinkende poep van de otter. De dieren laten het achter op markante plekken in hun leefgebied om daarmee hun territorium af te bakenen. Voor onderzoekers is het zoeken naar deze sporen vaak de beste manier om te ontdekken of ergens otters leven.

Om te voorkomen dat het zoeken is naar een speld in een hooiberg, probeert Polman ook te denken als een otter…

In de winter naar de stad

In de Oude IJssel leven al meerdere otters. Dat maakt de kans groter dat de zeldzame zoogdieren in een stad als Doesburg opduiken. Vooral in de koude wintermaanden hebben otters de neiging om naar stedelijk gebied te trekken, vertelt Polman. De verklaring daarvoor is simpel. Otters eten vooral vis en de vissen trekken in de winter vaak naar plekken waar het water warmer is.

De otter reist met zijn voedsel mee…

Vrijwilligers gezocht

Dankzij een netwerk van vrijwilligers houdt de Zoogdiervereniging bij waar in ons land otters voorkomen. Behalve langs de Oude IJssel is dat in Gelderland in de Ooij-polder. Elders in het land leven de dieren onder meer in Flevoland en de Weerribben. In Gelderland zijn nog enkele gebieden waarvoor vrijwillige ‘otterspotters’ worden gezocht.

BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.