Iedereen heeft last van de droogte, behalve wijnboer Youp

Een blije wijnboer. Foto: Omroep Gelderland

– Extreem lage waterstanden, sproeiverboden en kaal gras. Gelderland gaat al lange tijd gebukt onder extreme droogte, maar voor wijnboer Youp Cretier uit Dieren is het veel minder erg. Hij kan eerder dan normaal oogsten. “Het gaat waarschijnlijk een topjaar worden.”

In alle vroegte begon een hand vol vrijwilligers met plukken en snoeien van de solarisdruif in de Domeinhof in Dieren. De tijd was rijp legt Cretier uit: “De planten zijn heel mooi schoon gebleven. Het heeft weinig geregend. De druif is dan net als de mens: een buitje is oké, maar van heel veel regen houdt de druif niet.”

Met een speciaal apparaatje kan de wijnboer het suikergehalte checken. Daardoor wist hij dat het tijd was om te oogsten. Het druivenras wordt meestal pas half september geoogst. Dat het nu al in begin van de maand gebeurt, is best uniek. “Het weer is allesbepalend.”

Op het laatste moment werd een stoet vrijwilligers opgeroepen om te helpen met knippen.

Vorig jaar was het drama

Vorig seizoen zag het er in deze periode heel anders uit voor de wijnboer. Zo’n 90 procent van de oogst rotte weg. In heel Gelderland stond toen de wijnoogst flink onder druk. “Nu ben ik een happy wijnboer”, zegt hij.

Met droogte groeit de druif ook beter, weet wijnboer Arjan Stam van wijngaard Keulenhof in Elst. “Bij droogte gaan de wortels dieper de grond in om toch nog aan vocht te kunnen komen en dat maakt in algemene zin de smaak van druiven, en dus ook de smaak van de wijn, interessanter.”

In totaal moeten de druiven uit de wijngaard in Dieren zo’n 1100 tot 1500 flessen opleveren.

Zie ook: