Jonge ‘pedojager’ uit Rozendaal alsnog de cel in voor doodslaan Jan (73)

Gevangenis. Foto: Mr. Pixabay

– Een 18-jarige man uit Rozendaal is dinsdag in hoger beroep door het gerechtshof veroordeeld tot 12 maanden celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk. Hij is betrokken bij de gewelddadige dood van de 73-jarige oud-docent Jan in het Arnhemse Spijkerkwartier in oktober 2020. De Rozendaler was destijds 16 jaar en dus minderjarig.

Met de uitspraak lijkt er volgens Omroep Gelderland een einde te komen aan de geruchtmakende zaak waarbij vijf jongens Jan lokten om seks te hebben met een minderjarige jongen en hem vervolgens ernstig mishandelde. De Arnhemmer overleed aan zijn verwondingen.

Dat zogeheten ‘pedojagen’ was een hype in die tijd. De vier mededaders rondom de fatale pedojacht op Jan werden eerder veroordeeld tot gevangenis- en taakstraffen en schadevergoedingen aan de nabestaanden. Onder hen de broer van de man uit Rozendaal die nu opnieuw is veroordeeld. Deze vier gingen niet in hoger beroep tegen hun straf.

Risico op herhaling

Het vonnis van de raadsheren is gelijk aan de strafeis en ook gelijk aan de straf die de rechter vorig jaar aan de 18-jarige Rozendaler oplegde. Hij heeft nog de mogelijkheid om in cassatie te gaan, zo meldt Omroep Gelderland.

Toen hij vorig jaar mei voor de eerste keer werd veroordeeld, gaf de rechter aan zich zorgen te maken over zijn ‘gewetensontwikkeling’, waar hij behandeling voor nodig zou hebben. “Het risico op herhaling van een geweldsfeit is matig tot hoog”, sprak de rechter toen.

Zie ook: