Woningcorporaties hebben moeite om overal rookmelders te plaatsen

Rookmelders. Foto: Martin Slijper

– Woningcorporaties Vivare, Veluwonen, Portaal en Mooiland moeten nog veel woningen in de gemeenten Rheden en Rozendaal voorzien van rookmelders. Dat blijkt uit een inventarisatie door Studio Rheden.

In elk huis zijn rookmelders vanaf 1 juli verplicht op iedere verdieping. In Rheden en Rozendaal zijn vier woningcorporaties actief. Samen beheren ze 8783 woningen. Dat is ruim 40% van het totale aantal woningen.

Vivare

Vivare heeft de meeste woningen in de gemeente Rheden. In totaal worden in de gemeenten Rheden in 8681 woningen rookmelders geplaatst door de woningstichting. Sinds 1 juli moet op iedere verdieping met een woonkamer, slaapkamer of keuken een rookmelder hangen. In 458 woningen in de gemeenten Rheden en Rozendaal ontbreken de rookmelders nog.

Het niet plaatsen van de laatste rookmelders heeft diverse redenen. Mensen zijn niet thuis, doen niet open of -in een enkel geval- weigeren ze de rookmelders bewust. Vivare wil dat “alle woningen worden voorzien van een rookmelder. Dit draagt bij aan de veiligheid van onze huurders en dat vinden wij belangrijk. We blijven ons dus inspannen en zoeken op verschillende manieren contact om ervoor te zorgen dat het lukt.”

Mocht er brand uit breken en de bewoner heeft geen rookmelder in huis, dan is het mogelijk dat een verzekering niet uitkeert. Maar elke verzekering heeft andere voorwaarden.

Veluwonen

Woningstichting Veluwonen heeft 51 huizen in de gemeente Rheden. Deze staan allemaal in Laag-Soeren. Momenteel hebben 44 huizen nu rookmelders. Slechts 7 huizen moeten nog worden voorzien van één of meerdere rookmelders. Omdat mensen niet altijd reageren op brieven of telefoontjes wil Veluwonen persoonlijk bij de huurders langs gaan om dit te regelen.

Portaal

Woningstichtingen Portaal heeft in de gemeente Rheden geen woningen maar wel 46 woningen in Rozendaal.

Portaal heeft 44.000 woningen. Daarvan moesten 8.000 worden voorzien van rookmelders. In 11.500 woningen zijn al rookmelders aanwezig, maar mogelijk niet het juiste aantal of deze zijn toe aan vervanging. Slechts 6,3 procent daarvan was voor de zomer nog niet voorzien van een rookmelder.

De voornaamste reden waarom nog niet alle woningen voorzien zijn van rookmelders, is omdat een aantal huurders niet thuis was of de rookmelders niet willen in verband met angst omtrent privacy en straling.

Mooiland

Woningcorporatie Mooiland is de kleinste in de gemeente Rheden. Mooiland heeft nog maar 5 woningen in Dieren.