Snelheid in Spankeren gaat van 80 naar 50 km per uur

Dieren. Foto: Martin Slijper

– In het voorjaar van 2023 wordt de verkeersveiligheid op de N348 tussen Dieren en Brummen aangepast. Provincie Gelderland gaat de snelheid in Spankeren van 80 naar naar 50 km/uur verlagen. Ook de inrichting van de weg wordt grondig aangepast.

Daarnaast heeft de provincie Gelderland opdracht gegeven voor groot onderhoud. Onder andere het asfalt wordt op de N348 vervangen tussen Dieren en Brummen.

Proef met 70km niet geslaagd

Op de Zutphensestraatweg (N348) bij Spankeren rijdt verkeer vaak harder dan 80 km/uur. Een proef in 20218 met snelheidsverlaging naar 70 km/per uur had geen effect. Daarom onderzocht de provincie of een andere inrichting van de weg bijdraagt aan het verbeteren van de verkeersveiligheid en leefbaarheid.

“Samen met de gemeente Rheden, de Belangengroep N348 en aanwonenden kwamen we uit op een andere inrichting van de weg volgens de zogenaamde N348-bewoners variant. Daarbij verlagen we de snelheid van 80 km/uur naar 50 km/uur,” zo meldt provincie Gelderland.

“De snelheidsverlaging naar 50 km/uur is uitzonderlijk voor een provinciale weg. De N348 ligt bij Spankeren op een zogenaamde primaire waterkering. Hierdoor is er geen ruimte om de weg veilig in te richten op een snelheid van 80 km/u. Daarnaast lijkt de weg qua omgevingsbeeld op een bebouwde kom door veel uitritten, twee zijwegen en veel overstekende fietsers. Daarom verlagen we de snelheid en zorgen we voor een bijpassende inrichting van de weg.”