Gelderland gaat vlaggen in Dieren en Spankeren langs provinciale wegen weghalen

Vlaggen van boeren. Foto: Studio Rheden

– Om te voorkomen dat meer dan 50 protestvlaggen langs provinciale wegen in Dieren en Spankeren loslaten door het najaarsweer gaat Gelderland ze binnenkort weghalen. Losrakende vlaggen vormen een gevaar voor de verkeersveiligheid. Het streven is om medio oktober de protestvlaggen te verwijderen.

Gedeputeerde mobiliteit Helga Witjes: “Tot nog toe zijn we coulant omgegaan met de protestvlaggen. Als er geen acuut gevaar was voor de verkeersveiligheid en de bomen niet werden beschadigd lieten we protestvlaggen hangen. Verder hebben we gehandeld naar bevind van zaken, bijvoorbeeld als een gemeente daar om vroeg.

Nu gaan we ze met het oog op het najaarsweer verwijderen. Zo voorkomen we dat een vlag loslaat en het zicht van een fietser of automobilist belemmert.” Witjes hoopt dat medewerkers de protestvlaggen ongestoord weg kunnen halen.

Tegenactie in Dieren en Spankeren

Henk de Jong uit Ellecom liet eerder weten het onbegrijpelijk te vinden dat de provincie de actie van de boeren gedoogde. De Jong was niet blij met de omgekeerde vlaggen aan lantaarnpalen. Daarom hing hij zelf in augustus ook 10 vlaggen op aan lantaarnpalen in Dieren en Spankeren, maar wel met de rode streep boven.

“Van een paar dingen blijf je van af, hoe boos je ook bent: je gaat niet tijdens het volkslied de polonaise dansen en de Nederlandse vlag is een symbool van verbinding voor alle Nederlanders. Die hang je niet ondersteboven langs de openbare weg”, zegt De Jong.

Zie ook: Henk hangt als tegengeluid de nationale driekleur met rood boven

Zie ook: Zo wordt er geprotesteerd tegen de omgekeerde vlaggen tussen Dieren en Spankeren

Zie ook: Boeren hangen ook omgekeerde vlaggen in Dieren en Spankeren