Rheden moet 8,5 miljoen extra betalen voor het nieuwe gemeentehuis

Gemeentehuis. Foto: Martin Slijper

– De gemeenteraad van Rheden heeft dinsdagavond besloten dat er 8,5 miljoen extra wordt toegevoegd aan het budget van het nieuwe gemeentehuis. Een amendement om dit tegen te houden van de VVD, het CDA en de Volkspartij Politiek Rheden (VPR) haalde geen meerderheid.

In dit amendement stond geen extra budget toe te voegen en terug naar de tekentafel te gaan voor een soberder ontwerp.

Sjir Hanssen, nieuw geïnstalleerd raadslid van de VVD reageert; “De raad heeft op 27 september 2022 gesproken over additioneel budget voor bouw van het nieuw te bouwen gemeentehuis in De Steeg. Voor de VVD was het na de voorbereidende vergadering duidelijk dat een amendement om terug te gaan naar de tekentafel de beste optie zou zijn. Dat hebben we vanavond ook gedaan.

Steun van CDA – en in de voorbereiding ook van VPR maar vanavond door omstandigheden niet aanwezig. Dat was te weinig om het college op te dragen om een pas op de plaats te maken.

Wij balen hier enorm van en vinden dit niet uit te leggen aan onze inwoners. Het is echter een democratisch besluit. Dat zullen we moeten accepteren en vooruit kijken om te zorgen dat de realisatie van de bouw wel binnen aangepaste budget gaat plaats vinden. Daar mag u als inwoner van Rheden ons op aanspreken.”

De eerder genoemde drie partijen lukte het tijdens de vergadering niet om de andere partijen (GroenLinks, D66, PvdA, GPRB en CU) te overtuigen voor dit plan. Wel werden twee moties aangenomen die nog positieve effecten op de kosten kunnen hebben.

Collegelid noemt raadslid ‘vermoeiend’

Tijdens de vergadering verzocht Martinique Visser, waarnemend fractievoorzitter van de VVD, nog om een onverwachte schorsing. Later bleek in een even chaotische vergadering dit mogelijk te gaan om een collegelid die een raadslid ‘vermoeiend’ zou hebben genoemd. De VVD wilt verder niet op deze kwestie ingaan buiten dat ze erg geschrokken zijn door het voorval.