Ruim 30 bomen bij Middachten worden geveld

Middachten . Foto: Studio Rheden

– Gemeente Rheden heeft een vergunning verleend om in de maand oktober 30 enorme beuken nabij de squashbaan op landgoed Middachten te vellen. Dit is nodig vanwege de slechte staat waarin zij verkeren. Herplant van nieuwe bomen zal na de velling in het najaar plaatsvinden.

De oude lanen op de buitenplaats Middachten takelen snel af. Dit komt doordat de oude bomen volgens Middachten ‘slecht kunnen omgaan met de toenemende droge perioden van de afgelopen jaren.’ Een aantal lanen zijn al vervangen. Maar in de komende jaren worden nog meer bomen op de lanen geveld en herplant. Hoe oud de bomen zijn is niet bekendgemaakt.

Professionele bomenexperts voeren frequent controles uit. De bomen bij de squashbaan blijken in zo’n slechte staat, dat kap helaas onvermijdelijk is. Recent nog zijn een aantal bomen omgevallen of preventief geveld vanwege de veiligheid.

Soms laat men gevelde bomen in het bos liggen. Dood hout is immers ontzettend belangrijk voor de biodiversiteit: bijna de helft van de aan bos gebonden soorten is er van afhankelijk. Of dat ook in De Steeg gebeurt is niet bekend.

Middachten was niet bereikbaar voor vragen.