Stichting Struikelstenen onthult 7 struikelstenen in Dieren

Struikelstenen. Foto: Struikelstenen Rheden

– Stichting Struikelstenen Rheden onthulde vrijdag 7 struikelstenen op 4 verschillende adressen in Dieren ter nagedachtenis aan bewoners uit Dieren, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord.

Stichting Struikelstenen Rheden hoopt dat de plaatsing van de stenen eraan bij zal dragen dat hun namen niet vergeten worden. “Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is.”

Wat zijn Struikelstenen?

Struikelstenen, in het Duits Stolpersteine genoemd, is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn). Slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht door het leggen van de gedenkstenen in de stoep van hun laatste woonadres.

Struikelstenen maken de voorbijganger bewust van de geschiedenis van die plek. Op de Struikelsteen staat in een messing plaatje de naam van een persoon, die vrijwillig op die plek heeft gewoond en tijdens de oorlog door de nazi’s is vermoord.

Waar liggen de struikelstenen?

– Jacob Levie, voormalig bewoner aan de Spoorstraat 9.

– Lea Levie-Elte en Louis Levie, voormalig bewoners van Zutphensestraatweg 10.

– Rebekka Baaren-van Bolle, Abraham van Baaren en hun zoon Jacob, voormalig bewoners van Molenweg 12a.

– Felix Bachrach, voormalig bewoner aan Stationsplein 16.

In 2021 is eerder een struikelsteen in Dieren gelegd. Dit gebeurde voor het huis aan de Zutphensestraatweg 24 in Dieren. Dit monument is ter nagedachtenis aan dominee Gerrit Plantagie die hier heeft gewoond. Dominee Plantagie wordt gezien als één van de initiatiefnemers van het verzet in Dieren tegen de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog.