Monument ‘De Volharding’ achter grote hekken

De Volharding. Foto: Martin Slijper

– Het gemeentelijk monument ‘De Volharding’ in Velp is sinds kort gedeeltelijk achter een 100 meter lang hoog hek geplaatst. Het voormalige stoomgemaal staat in de Velperwaarden achter industrieterrein De Beemd in Velp.

Meerdere Velpenaren vragen zich af wat hier gebeurt. “Hoe is het mogelijk”, aldus een voorbijganger. “Waarom wordt dit mooie monument achter grote hekken geplaatst. En waarom staan die hekken precies voor die vierkante stenen? Zelfs de prullenbak staat achter het hek.” Studio Rheden heeft inmiddels vragen aan de eigenaar gesteld.

Het monument aan de Lathumseveerweg 2 in Velp is een bouwwerk van bijna 150 jaar oud. Het voormalig gemaal ‘De Volharding‘ in de uiterwaarden tussen de IJssel en industrieterrein De Beemd is enkele jaren geleden gerestaureerd en kreeg het predicaat gemeentelijk monument.

De Volharding – Foto: Martin Slijper

Niet de eerste keer

In 2018 gebeurde er ook al iets bijzonders bij het voormalige stoomgemaal De Volharding. Toen besloot netbeheerder Liander precies voor ‘De Volharding’ net buiten Velp een enorme elektriciteitskast te plaatsen.

De Volharding – Foto: Martin Slijper

Na overleg met Waterschap Rijn en IJssel, netbeheerder Liander en gemeente Rheden is toen besloten de kast (zie onderstaande foto) voor het monument 100 meter te verplaatsen richting de snelweg A348.

Stroomkast Liander bij De Volharding Velp – Foto: Studio Rheden