Met je fiets in een sinkhole storten: hier ging het ook al eens mis

Een onbekend meisje fietst in Arnhem een sinkhole in. Foto: Omroep Gelderland

– Nietsvermoedend in een gat rijden dat je niet had verwacht: het gebeurde Martin Slijper deze week in Velp. Dit was niet de eerste ‘sinkhole’ in Gelderland.

Het gat waar Martin in fietste was ontstaan doordat er bij werkzaamheden een waterleiding werd geraakt. Er ontstond een gat van ongeveer 2 meter diep. Er zijn ook sinkholes die natuurlijk ontstaan: als er oplosbaar gesteente, zoals zout of kalk, in de grond zit kan dit oplossen, waardoor er een loze ruimte onder de grond ontstaat. In Nederland gebeurt dat wel eens in Limburg, maar in Gelderland komen de sinkholes voornamelijk door menselijke activiteiten.

Krantenbezorger onder water

Dat sinkholes nog wel eens voor vervelende situaties kunnen zorgen, blijkt wel uit de archieven van Omroep Gelderland. Zo fietste een krantenbezorger in 2019 in Barneveld in een gat vol water.

Niet alleen fietsers worden wel eens geplaagd door onverwachte gaten in de weg, in Twello parkeerde een automobilist zijn auto om die vervolgens een eind weg te zien zakken.

Overstromingen

Ook in Apeldoorn dreigde al eens een auto onder de grond te verdwijnen door een sinkhole. Daar negeerde een automobilist de waarschuwingen van buurtbewoners en reed een overstroomde straat in.

Nog veel langer geleden fietste een onbekend meisje in een sinkhole in Arnhem. Dat leverde toen mooie beelden op.