Vogelgriep vastgesteld op de Veluwe, ook in de gemeente Rheden

Er is een nieuw geval van vogelgriep vastgesteld

– Bij een eendenbedrijf in Klarenbeek in de gemeente Voorst is 7 oktober een uitbraak van vogelgriep geconstateerd. Naar schatting 8.500 eenden werden geruimd. Volgens het ministerie gaat het waarschijnlijk om de hoogpathogene variant van het virus.

In de 10-kilometerzone rond het besmette bedrijf tussen Apeldoorn, Arnhem en Deventer liggen veel bedrijven met pluimvee. In dit gebied geldt per direct het vervoersverbod, aldus het ministerie. Dat heeft ook met consequenties voor gemeente Rheden.

Dit geldt in de gemeente Rheden ook in Dieren, Velp-Noord en Rozendaal, zo is te zien op het kaartje.

Op dit moment is in heel Nederland weer een ophok- en afschermplicht ingesteld voor pluimvee en andere vogelsoorten. Dat heeft landbouwminister Piet Adema eerder al bekendgemaakt. Dit is niet alleen voor commerciële houders, ook hobbyhouders moeten pluimvee binnenhouden.

Vogelgriep in gemeente Rheden – Foto: Rijksoverheid