Waarom hangt deze straat in Dieren vol met vredesvlaggen?

waarom hangen erzoveel vredesvlagen in de Kruisstraat. Foto: Omroep Gelderland

– Een bijzonder staaltje van saamhorigheid en steun in Dieren. Daar hebben bijna alle bewoners van de Kruisstraat de vredesvlag buiten gehangen. Het is een steuntje in de rug voor Wessel Huisman, wiens vredesvlag tot tweemaal toe in het holst van de nacht van het huis gerukt is.

“Je kunt twee dingen doen,” zegt Huisman. “Je kunt heel boos of verdrietig worden. Maar het is net als met dat Japanse onkruid, hè? Je haalt er één weg en er komen er duizend terug. Duizend is een beetje veel, maar we zijn tot 27 gekomen.”

Sowieso blijf je van andermans spullen af.

En daarmee hangt praktisch aan elke huis in de Kruisstraat in Dieren de vredesvlag. Massaal gaven buurtbewoners gehoor aan de oproep van Wessel Huisman om de vredesvlag buiten te hangen, nadat zijn vlag tot tweemaal toe van zijn huis was gerukt: “Sowieso blijf je van andermans spullen af, maar vooral van zo’n vlag die niemand kwaad doet en een positieve uitstraling heeft,” zegt een straatbewoner die ook de vlag heeft uitgestoken. “Als je kijkt naar alle onrust in de wereld en Nederland, dan vind ik dit een prachtig idee,” valt een buurman hem bij.

Huisman zegt blij te zijn met de respons op zijn oproep door de buurt: “Ik vind het bijzonder en heel mooi, dat zoiets door de hele straat wordt opgepakt. Het bijkomende effect is ook dat er een soort saamhorigheid ontstaat. De mensen voelen zich verbonden met het idee achter de vredesvlag.”

‘Vragen om Vrede’

“Ik vind het prachtig,” zegt een buurvrouw, als ze naar al die vlaggen in de kruisstraat kijkt. “Voor mij is het de associatie van Tibetaanse vlaggetjes: vragen om vrede.” En op de vraag of Huisman hoopt dat ook de rest van Dieren de vredesvlag gaat buiten hangen, zegt hij: “Wat mij betreft de hele wereld.”

Tegenwoordig wordt de gekleurde vlag vaak in verband gebracht met de LHBTQ-beweging. Maar de vredesvlag is al heel oud. De Amerikaanse dominee James William van Kirk ontwierp aan het begin van de 20e eeuw een regenboogvlag die de internationale wereldvrede moest symboliseren. Deze vlag was blauw met daarin regenboogkleurige strepen van de kleuren rood, oranje, geel, groen, turquoise, blauw, violet. Verder staan er sterren en de planeet aarde in.
De huidige vredesvlag komt uit Italië. Hij werd voor het eerst gebruikt in een vredesoptocht in 1961. Het ontwerp is geïnspireerd door vergelijkbare veelkleurige vlaggen die gebruikt werden bij demonstraties tegen atoomwapens. De vlag bestaat uit zeven banen in de kleuren violet, blauw, turquoise, groen, geel, oranje en rood.