ProRail start met nieuwe werkzaamheden op het spoor in Rheden

Fase twee werkzaamheden op het spoor in Rheden van start. Foto: ProRail

– Aannemer VolkerRail is afgelopen week begonnen met de uitvoering van fase twee van het ‘Maatregelenpakket spoorovergangen Rheden’. Met deze fase verbetert ProRail de veiligheid van een zestal spoorovergangen in Rheden.

Inmiddels zijn er al veel voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd, zoals het ingraven van nieuwe kabels en leidingen langs de sporen tussen Rheden en Dieren. Vanaf deze week sluit de aannemer spoorovergangen tijdelijk en gefaseerd af om verschillende werkzaamheden uit te voeren aan het spoor en aan de weg. Het gehele werk duurt tot vrijdag 18 november.

Dertig spoorwegovergangen

De gemeente Rheden telt ruim 30 spoorwegovergangen en is daarmee koploper in Nederland. Om de overwegveiligheid en doorstroming van het verkeer in Rheden te verbeteren, wordt tot 2024 een groot aantal overwegen in Rheden gefaseerd aangepakt. In 2021 is fase 1 gestart en is de Groenestraat opnieuw ingericht. In fase twee worden de overwegen Hofstetterlaan, Lange Juffer, Middachterallee, Havelandseweg, Pinkelseweg en Schaarweg aangepakt. Hofstetterlaan en Middachterallee zijn zogenaamde ‘NABO’ oftewel Niet Actief Beveiligde Overwegen.

Geen treinverkeer van 6 tot en met 14 november

Fase twee zal hinder opleveren voor zowel de omgeving als voor treinreizigers. Zo start in de nacht van zondag op maandag 6 op 7 november 01:00 uur een zevendaagse treinvrije periode en werkt de aannemer dag en nacht door tot maandag 14 november 05:00 uur. De werkzaamheden zijn verschillend van aard zoals laswerkzaamheden, het aanpassen van de bevloeringen van de spoorovergangen en het plaatsen van relaiskasten en seinen bij de spoorovergangen.

De aannemer zet ook veel materieel in zoals kranen en werkverlichting en dat kan enige geluids- en verlichtingshinder geven. In deze periode is er geen treinverkeer mogelijk tussen Dieren en Arnhem. Treinreizigers worden geadviseerd actuele informatie te raadplegen via een reisplanner.

Verkeershinder

Naast de hinder van het werk zal het gefaseerd afsluiten van spoorovergangen hinderlijk zijn voor het wegverkeer. Bij elke spoorovergang plaatst de aannemer nieuwe relaiskasten en ahob-stellers en past hij de wegsituatie aan. Hierdoor zullen spoorwegovergangen tijdelijk worden afgesloten. In het overzicht hieronder op hoofdlijnen de maatregelen per spoorovergang.

Lange Juffer
Wat: afsluiten en verwijderen spoorovergang.
Wanneer: 7-11
Bijzonderheden: langzaam verkeer wordt vanaf 7-11 omgeleid via Dieren (de route wordt ter plaatse aangegeven), vanaf 14-11 kan gebruik worden gemaakt van de beveiligde spoorovergang Hofstetterlaan.

Middachterallee
Wat: spoorovergang beveiligen met mini AHOB (Automatische Halve Overweg Bomen) en aansluiten AHOB en aanleg opritten.
Wanneer: tussen 7-11 en 14-11
Bijzonderheden: in week 45 wordt spoorovergang enkele dagen afgesloten, rondom de spoorovergang wordt voorbereidend werk uitgevoerd (plaatsen hekwerk, kasten etc.), lokaal verkeer kan gebruik maken van naburige spoorovergangen.

Havelandseweg
Wat: vernieuwen wegconstructie en aanpassen lay-out van de weg, aanpassen beveiliging van de spoorovergang aan nieuwe situatie.
Wanneer: 17-10 t/m 14-11
Bijzonderheden: de overweg met toe leidende wegvakken is afgesloten voor alle verkeer, verkeer zal worden omgeleid via nabij gelegen overwegen.

Pinkelseweg
Wat: vernieuwen en versmallen toeleidende weg naar de spoorovergang tot fietspad met een middenberm, aanpassen beveiliging spoorovergang aan nieuwe situatie.
Wanneer: 17-10 t/m 14-11
Bijzonderheden: de overweg wordt afgesloten voor alle verkeer, verkeer zal worden omgeleid via nabij gelegen overwegen, vanaf 14 november zijn de nieuwe fietspaden geen voorrangsweg meer.

Schaarweg
Wat: vernieuwen en versmallen toeleidende weg naar de spoorovergang, aanpassen beveiliging spoorovergang aan nieuwe situatie.
Wanneer: 7-11 t/m 18-11
Bijzonderheden: de overweg wordt afgesloten voor alle verkeer en in nieuwe situatie alleen toegankelijk voor fietsers en voetgangers, verkeer zal worden omgeleid via nabij gelegen overwegen.