Vivare spant rechtszaak aan tegen gemeente Rheden

Havelandseweg Rheden. Foto: Martin Slijper

– Woningcorporatie Vivare stond afgelopen week op de stoep van de Raad van State in Den Haag. Vivare is namelijk niet blij met de stappen die de gemeente heeft gezet rondom het bestemmingsplan ‘Haveland 2019’. Volgens Vivara hanteert de gemeente Rheden een uitsterfconstructie.

Volgens de advocaat van woningcorporatie Vivare is er sprake van ‘kapitaalvernietiging’. De uitsterfconstructie die de gemeente hanteert, houdt in dat de twintig woningen aan de Havelandseweg bewoond kunnen blijven totdat ze worden gesloopt.

Bewoners van het woonblok zouden volgens de gemeente Rheden te veel last van het industrielawaai van het nabije bedrijventerrein Haveland. Geluidsoverlast zou worden voorkomen met geluidsschermen, maar de gemeenteraad van Rheden vindt dat ‘ruimtelijk niet gewenst’.

Geen rekening met belangen bewoners

Vivare stelt volgens de Gelderlander dat de gemeente geen enkele rekening houdt met de belangen van de huurders. Volgens de regionale krant vindt de corporatie het niet kunnen dat de gemeente Rheden de woningen, het gaat om de nummers 28 tot en met 50, niet wil kopen of onteigenen.

‘Helemaal geen last van lawaai’

Een bewoonster van de Veerweg in Rheden trekt in de rechtszaak bij de Raad van State op met Vivare, zo meldt de Gelderlander. “De woonbestemming van haar huis is óók vervallen en daar is ze boos over. Zij zegt helemaal geen last te hebben van bedrijfslawaai. In haar geval is dat betonwarenfabriek De Meteoor. Volgens de Rhedense is het bedrijf een fijne buurman die er alles aan doet om geluidoverlast tegen te gaan. De heftrucks van De Meteoor bijvoorbeeld zijn elektrisch. Door het vertrek van enkele bedrijven is er ook veel minder geluid dan toen de gemeente Rheden in 2016 het geluidonderzoek liet uitvoeren, zegt de vrouw. Ze wil de woonbestemming op haar woning terug.”

Tegenover Studio Rheden vertellen enkele bewoners ook dat ze geen last hebben van industrielawaai van het nabije bedrijventerrein. Toch vindt één bewoners het raar dat er wordt gezegd dat heftrucks elektrisch zijn. ‘Ik zie alleen diesels rondrijden’.

Het is nog niet bekend wanneer de Raad van State uitspraak doet in de zaak rondom het stuk industrieterrein en de huizen aan de Havelandseweg.

Havelandseweg Rheden – Foto: Martin Slijper