Wat gaat het nieuwe gemeentehuis nu echt kosten?

Gemeentehuis De Steeg. Foto: Martin Slijper

– Eind 2020 is de toenmalige gemeenteraad akkoord gegaan op een voorstel van VVD wethouder Haverkamp om het gemeentehuis compleet te vervangen. Plan is dat het nieuwe gemeentehuis in 2024 in gebruik wordt genomen. De vervanging is noodzakelijk in verband met de eisen die de Rijksoverheid stelt aan overheidsgebouwen.

18 miljoen euro

Het inmiddels gesloopte gemeentehuis voldeed hier niet aan en was niet te renoveren in verband met de aanwezigheid van asbest. Kosten van de nieuwbouw werden destijds geraamd op 18 miljoen euro, sloopkosten op 1,2 miljoen euro en de overige kosten op 2,5 miljoen euro.

De toenmalige oppositie stemde 15 september 2020 tegen het plan (op één SP raadslid na). Zij vonden o.a. dat het proces te snel ging.

Gemeentehuis De Steeg – Foto: Martin Slijper

26,5 miljoen

Dit is door prijsstijgingen en een tegenvaller bij de sloop inmiddels verhoogd. Tijdens de raadsvergadering van 27 september 2022 is het bouwbudget vastgesteld op 26,5 miljoen euro. Het is verhoogd met 8.5 miljoen.

Sloopkosten stijgen ook

Hier komen echter nog de kosten voor het slopen en saneren van het oude gebouw bij. Deze kosten zijn inmiddels opgelopen naar 4,2 miljoen euro.

Het kan verkeren: Inmiddels zit GroenLinks, die eerst tegen was nu in de coalitie. VVD en CDA zijn nu oppositiepartijen geworden. Die laatsten zijn nu tegen de verhoging van het budget en willen dat de vergevorderde plannen voor het gemeentehuis versobert worden. De huidige coalitiepartijen voorzien echter een nog grotere tegenvaller als het hele project terug naar de tekentafel gaat en daarmee vertraging gaat oplopen en te maken krijgt met de steeds maar verder oplopende materiaalkosten.

Tijdelijke huisvesting

Verder lopen bij uitstel de kosten voor de tijdelijke huisvesting verder op. Momenteel wordt er kantoor- en vergaderruimte gehuurd bij Hotel Avegoor in Ellecom, het stadhuis van Arnhem, Provinciehuis Arnhem, kantoorgebouw aan de President Kennedylaan in Velp en een kantooretage boven het voormalige postkantoor van Dieren. Het uiteindelijke kostenplaatje zal pas bekend zijn als het werk aanbesteed is en de bouw van start gaat.

Ook zou uitstel een grote teleurstelling bij medewerkers brengen, de ondernemingsraad heeft aangegeven dat langer verblijf in de tijdelijke huisvesting niet wenselijk is.

Gemeentehuis De Steeg – Foto: Martin Slijper

Zie ook: Rheden moet 8,5 miljoen extra betalen voor het nieuwe gemeentehuis

Zie ook: Asbest in gemeentehuis, toch ligt de bouw op schema

Zie ook: Gemeentehuis Rheden tegen de vlakte, nieuw pand kost 18 miljoen

Zie ook: Het definitieve ontwerp voor het gemeentehuis is klaar