Deze indrukwekkende spin duikt steeds vaker op in onze provincie

De valse wolfspin. Foto: Sanjay Acharya Wikipedia Commons

De valse wolfspin wordt steeds vaker gezien in Gelderland. In onze provincie is zelfs een explosieve stijging te zien in het aantal meldingen van de grote spin.

Dat blijkt uit een analyse van het ANP, op basis van cijfers van Waarneming.nl. Op die website kan iedereen die een bepaald dier of insect heeft gespot het doorgeven. In totaal ontvang de site dit jaar al bijna 1600 meldingen van de valse wolfspin in ons land, ruim vijf keer zoveel als heel vorig jaar. In alle Nederlandse provincies is de spin vaker gezien, maar vooral in Gelderland, Limburg en Noord-Brabant is de stijging fors.

De meeste spinnen werden gezien in de zomer. Ruim 1300 van alle landelijke meldingen kwamen binnen na juni. In Gelderland kwamen er in 2022 tot 19 oktober 280 meldingen binnen. Veel meer dan in 2021, toen er nog maar 56 meldingen gedaan werden.

Bekijk hier hoeveel meldingen er werden gedaan de afgelopen vijf jaar:

Omdat het hier gaat om meldingen van personen, is niet in alle gevallen met zekerheid te zeggen dat het daadwerkelijk om de valse wolfspin gaat.

Exoot

De valse wolfspin kwam tot tien jaar geleden niet (vaak) voor in ons land, want het hoort eigenlijk thuis in het Middellandse Zeegebied. Hoe het beestje in Nederland terecht is gekomen, weten deskundigen niet.

De Zoropsis Spinimana, een valse wolfspin. – Foto: Pixabay

Deze exoot is groter dan de gemiddelde spin die in Nederland voorkomt. Volgens Waarneming.nl kan je de valse wolfspin herkennen aan het lijfje dat één tot twee centimeter groot kan zijn. Als je de poten daar nog bij rekent, komen ze uit op vijf of zes centimeter.

Bijten

Het EIS Kenniscentrum, dat gespecialiseerd is in insecten, zegt dat de spin ‘indrukwekkend, maar niet gevaarlijk’ is. Maar het diertje kan wel degelijk bijten, mocht het opgepakt of bedreigd worden. Een beet van een valse wolfspin is echter niet gevaarlijk, de klachten zijn over het algemeen mild.

Bekijk op onderstaande kaart in welke Gelderse plaatsen de valse wolfspin gezien werd volgens Waarneming.nl.

Zie ook: