Zeventig jaar oude veegfiets gerestaureerd

Zeventig jaar oude veegfiets gerestaureerd. Foto: Henk de Jong

– Een paar vrijwilligers van de harkbrigade in Ellecom kregen in 2021 een zeventig jaar oude bakfiets van de gemeente Rheden. De oude bakfiets werd vroeger door de stratenvegers van Rheden gebruikt. En die is nu gerestaureerd, zo meldt Henk de Jong uit Ellecom.

In 2021 vertelde De Jong: “We gaan hem eerst hier in het dorp met een groep vrijwilligers restaureren….. Als hij klaar is gaan we hem in het dorp gebruiken met de harkbrigade.” En zaterdag is het zover. Dan is deze (nieuwe) bakfiets op het Dorpsplein te zien als het college van B&W ook Ellecom bezoekt.

De gemeente schonk de fiets, die al zeker vijftig jaar in de opslag stond, aan het dorp. De gerestaureerde veegfiets werd opgeknapt door een groepje Ellecommers van ‘Ik hark in Ellecom’ met steun van ‘Ik buurt mee’ vouchers, Henk ten Ham uit Doesburg, Morrien Lasvast en HST uit Dieren.

Zeventig jaar oude veegfiets gerestaureerd – Foto: Martin Slijper

De harkbrigade gaat het rijwiel gebruiken bij het opruimen van blad in de herfst. Ze harken de tuinen van mensen die dat zelf niet meer kunnen. Behalve voor het opruimen van het blad willen ze de fiets ook voor andere doeleinden gebruiken. Bijvoorbeeld als een mobiel informatiecentrum tijdens dorpsevenementen.