Verlichting Dierense toren op een laag pitje

Verlichting Dierense toren op een laag pitje. Foto: Stichting Dierense Toren

– De lampen van de Dierense Toren gaan van maandag tot en met vrijdag uit. Dat heeft het bestuur van de Stichting De Dierense Toren besloten. Het licht gaat niet helemaal uit. Voorlopig blijft de verlichting alleen branden op zaterdag en zondag.

Na de Nacht van de Nacht vond de stichting dat ze iets meer moesten doen met de avondverlichting van de monumentale toren. Daarom is besloten de lampen van maandag tot en met vrijdag uit te zetten.

Kosten

Ook de kosten van de verlichting zijn zo hoog geworden dat beperking noodzakelijk is. Ondanks de bijdrage die de stichting hiervoor van de Buurtschap van Dieren ontvangt, is een verlichting van de toren op alle dagen van de week niet langer verantwoord.

LED-verlichting

Jeroen van Gessel van de stichting laat weten dat ze momenteel onderzoeken of aanpassing naar LED besparing kan opleveren. “Vervelend is wel dat dan de hele installatie waarschijnlijk vervangen moet worden wat een forse investering vraagt. We weten het nog niet precies maar een bedrag van EUR 30.000 is ons genoemd. En dat geld hebben we niet.”

Om kosten te besparen zou de Stichting De Dierense Toren ook een paar lampen kunnen uitzetten. “Maar dat werkt helaas niet”, zegt Van Gessel. “Dan ziet het er heel raar uit omdat dan delen van de toren niet verlicht zijn. Het systeem van de lampen is zo ontworpen dat de hele toren redelijk egaal verlicht wordt.”