Bladblazen in het bos, gekkenwerk of toch zo gek nog niet?

Bladblazen in het bos. Foto: Omroep Gelderland

– Het is een drukke tijd voor bladblazend Gelderland. Wegen, parken en tuinen worden op veel plekken zoveel mogelijk bladvrij gehouden. Zelfs in het bos wordt blad geblazen. Dat lijkt wellicht volkomen zinloos, maar het gebeurt om een aantal redenen.

“De belangrijkste reden is de veiligheid”, vertelt boswachter Roy Mes van Geldersch Landschap en Kasteelen aan Omroep Gelderland. Als de bladeren te lang blijven liggen, ontstaat een dikke smurrie die spekglad kan zijn. Om te voorkomen dat wandelaars, fietsers en ruiters onderuitgaan, worden de belangrijke paden in het bos schoon geblazen.

Spik en span

Bladblazen is ook belangrijk voor de staat van de wegen. Drukke bospaden veranderen in modderpaden als er veel blad blijft liggen. Dat komt doordat wandelaars en fietsers de bladeren in het zand drukken. Daardoor wordt de bodem vettig en gaat het vocht vasthouden. “Als er veel blad blijft liggen, holt de kwaliteit van de paden achteruit.”

Een andere reden is dat de paden er veel opgeruimder uitzien. Vooral op landgoederen speelt dit een rol, vertelt de boswachter. Vanwege de cultuurhistorische waarde van dit soort plekken worden lanen en zandwegen ook zoveel mogelijk bladvrij gehouden.

In de herfst worden paden zo’n drie keer geblazen, aldus Mes, want de bladeren vallen natuurlijk niet allemaal in een keer van de bomen. Het blad op de paden wordt meestal niet afgevoerd. Het wordt verder het bos ingeblazen waar het een bron van voedsel is voor allerlei dieren. Egels bijvoorbeeld gaan tussen de bladeren op zoek naar voedsel en ze maken onder het bladerdek een comfortabel nestje waar ze in winterslaap gaan.

Kan dat niet wat zachter?

De grotere paden worden schoongemaakt met een trekker met een grote bladblazer. Smallere paden worden gedaan met een rugbladblazer. Deze zijn steeds vaker elektrisch. Dat is beter voor het milieu en, ook niet onbelangrijk in het bos, maakt veel minder herrie.

Nagenoeg alle grote natuurorganisaties in Gelderland gaan in de herfst met bladblazers aan het werk in het bos.

Bladblazen met traktor – Foto: Omroep Gelderland