Hoeveel betaalt gemeente Rheden aan Dierentehuis Arnhem?

Dierentehuis Arnhem. Foto: Martin Slijper

– Dierentehuis Arnhem aan de Larensteinselaan in Velp krijgt toch een lening om een nieuw pand te bouwen om dieren op te vangen. De gemeente Arnhem heeft deze week aangegeven garant te staan voor de lening van 4,4 miljoen euro. Maar wat betaalt gemeente Rheden hieraan mee?

De dierenopvang aan de rand van Velp naast de A12 is sterk verouderd, zo meldt de organisatie. Het huidige onderkomen kampt met veel lekkages, scheuren in muren en de isolatie voldoet niet aan de huidige eisen. Daarom willen ze een nieuw onderkomen voor het personeel en de dieren op dezelfde locatie.

Hoe het onderkomen er momenteel uitziet is onduidelijk. Het was volgens een woordvoerder van Dierentehuis Arnhem niet mogelijk om het onderkomen te bekijken.

Het nieuwe pand moet maar liefst 4,4 miljoen euro gaan kosten. De gemeente Arnhem staat garant. Maar naast Arnhem vangt Dierentehuis Arnhem en omstreken ook dieren op uit de gemeente Rheden en andere omliggende gemeentes. Dit zijn Rozendaal, Overbetuwe, Lingewaard, Duiven, Westervoort, Zevenaar en Doesburg. `

Gemeente Overbetuwe heeft inmiddels al laten weten niet mee te gaan betalen onder de huidige voorwaarden.

Zie ook: Broodnodig nieuw dierentehuis stap dichterbij: ‘Moeten nu aan de bak’

Rheden

Het dierentehuis is ook voor de gemeente Rheden een belangrijke partner voor de opvang van zwerfdieren, net als voor de andere deelnemende gemeentes in de regio. Maar wat kost de opvang van de dieren en het nieuwe dierenthuis voor de gemeente Rheden? Studio Rheden was benieuwd en zocht het uit.

Wat kost het voor Rheden?

Gemeente Rheden heeft een contract met het dierenasiel met eenheidstarieven voor de opvang en behandeling van de diverse zwerfdieren. Het bedrag dat Rheden jaarlijks betaalt voor de opvang van zwerfdieren varieert behoorlijk en ligt tussen de 15.000 en 35.000 euro. De variatie wordt veroorzaakt door het aantal dieren en of er poezen met kitten worden opgevangen. Gemiddeld over de jaren geeft de gemeente Rheden 25.000 euro uit aan de opvang van de zwerfdieren.

“De kosten van de deelnemende gemeenten is gekoppeld aan de dienstverlening en is geen vast bedrag per jaar”, aldus de gemeente Rheden. “Wij leveren geen financiële bijdrage leveren aan de nieuwbouw. ”

Zie ook: Dierentehuis hoopvol over voortbestaan, maar ‘wat gaat het langzaam’
Zie ook: Lekkages, scheuren en slechte isolatie: sluiting dreigt voor dierenopvang