Peter Wiegmink is Opsporing Verzocht voor eeuwig dankbaar

Peter Wiegmink

– Het misdaadprogramma Opsporing Verzocht bestaat deze dinsdag precies veertig jaar. Door de decennia heen werd talloze keren de hulp van het publiek gevraagd om open zaken op te lossen. Eén van de zaken die veelvuldig voorbijkwam – en kon worden opgelost dankzij het programma – was de dood van Alex Wiegmink. Broer Peter Wiegmink is de tv-makers daar nog steeds dankbaar voor.

“Wij hebben er de totale ontknoping aan te danken”, blikt Wiegmink terug. “Eén van de twee moordenaars is destijds vrijwillig naar de politie gestapt om zich aan te geven, omdat hij mijn kop en die van Peter R. de Vries op de televisie spuugzat was. Hij had wroeging, het vrat aan hem. Dat is natuurlijk een geweldig succes voor Opsporing Verzocht.”

De zaak in een notendop
Alex Wiegmink uit Drempt werd op 20 januari 2003 doodgeschoten op de Posbank bij Rheden. Zijn lichaam werd korte tijd later teruggevonden in zijn uitgebrande auto in het Brabantse Erp. De dood van Wiegmink bleef jarenlang onopgelost. Later werden Frank S. en Souris R. opgepakt. Zij werden veroordeeld tot achttien jaar cel.

Het tv-programma kende door de jaren heen verschillende presentatoren. Op dit moment is Anniko van Santen al zeventien jaar het gezicht van Opsporing Verzocht, maar toen Peter Wiegmink regelmatig te zien was rondom de moord op zijn broer, presenteerde Frits Sissing het programma nog – die meerdere interviews met Wiegmink opnam.

“Die gesprekken hebben een geweldige impact gehad”, zegt Wiegmink. “Niet alleen op mijn leven en dat van onze familie, maar ik ben er inmiddels wel achter dat iedereen in Gelderland weet van deze moord. Dit is nou een programma dat de tongen losmaakt en tot arrestaties leidt. En daar doen we het voor.”

Wiegmink denkt dat het goed zou zijn, wanneer het rechercheprogramma van AVROTROS vaker persoonlijke verhalen onder de aandacht zou brengen van nabestaanden in moordzaken. “Ze zouden nog veel méér op deze wijze moeten rechercheren: speculeren op de gemoedstoestand van de mensen. Dan kom je veel meer te weten”, denkt Wiegmink.

De wekker zetten

Peter Wiegmink verblijft momenteel op Bali om te ‘overwinteren’. Hij heeft echter een speciaal kastje meegenomen naar het eiland, dat hem in staat stelt dinsdagavond de bijzondere aflevering van Opsporing Verzocht te zien. “Ik zal er vannacht om 03.30 uur voor opstaan”, verzekert hij.

Zie ook: Broer vermoorde Alex Wiegmink blij: boek Posbankmoord kan dicht