Dinie en Harm zijn 70 jaar getrouwd: ‘Liefde groeit nog iedere dag’

Harm en Dinie Verhaaff vertellen thuis op de bank over hun 70-jarig huwelijk.  Foto: Omroep Gelderland

– Harm en Dinie Verhaaff uit Velp hebben dit weekend gevierd dat ze zeventig jaar met elkaar getrouwd zijn. Geen groot feest, maar bezoek van mensen die belangrijk voor hen zijn. En natuurlijk kwam ook de burgemeester om het echtpaar te feliciteren met hun zogenoemde platina huwelijksjubileum.

Samen zitten ze op de bank in hun appartement in Velp. Boven een raam hangt een kartonnen kroonschild met de tekst Hulde aan het Bruidspaar. Overal staan vazen met bossen bloemen, waarvan één grote van koning Willem-Alexander. Ze zijn er maar wat trots op, ook op de begeleidende brief. “De burgemeester heeft de bloemen en de brief zelf bij ons gebracht”, vertelt Dinie Verhaaff. “Hij had zijn ambtsketting om en heeft de brief van de koning aan ons voorgelezen”, vult Harm aan.

Het echtpaar is nog onder de indruk van alle belangstelling van de afgelopen dagen, maar maakt graag tijd om over hun 70-jarig huwelijk te praten. “Ik was 21 jaar en mijn man 24 jaar toen we in 1952 trouwden”, vertelt Dinie. “De tijd gaat zo vlug. Dat komt omdat het goed is tussen ons tweeën.” “Ja hoor”, beaamt Harm. “Een dag is weer zo voorbij.”

Bekijk een video met Dinie en Harm:

Knuffelen en praten

Op de vraag hoe het Harm en Dinie gelukt is 70 jaar bij elkaar te blijven zijn de antwoorden resoluut. “We worden ’s ochtends wakker en dan knuffelen we elkaar”, zegt Dinie. “Ja, dat is het eerste wat we ’s morgens even doen, elkaar aanraken”, vult Harm aan. “En dan vragen we of de ander lekker geslapen heeft of niet. En dan begint de dag natuurlijk.”

Naast knuffelen heeft het echtpaar nog een belangrijke gewoonte. “We praten met elkaar”, zegt Dinie. “Ja, we vragen aan elkaar wat er is en als er wrijving is praten we er over. Ik zie het zo, jij ziet het zo, hoe kunnen we tot elkaar komen? Blijven praten en niet met boosheid gaan slapen, want dan kun je toch niet slapen”, vertelt Harm. Toch is het allerbelangrijkste de liefde. “De liefde is er en die blijft, dan hou je het vol. En de liefde groeit nog elke dag”, aldus Dinie. Harm kijkt haar aan en zegt: “We zijn 70 jaar getrouwd en nog heel blij met elkaar.”

Verknocht aan elkaar

Vanwege hun leeftijd kijkt het Velpse echtpaar niet echt meer naar wat de toekomst nog in petto heeft, ze genieten gewoon elke dag van elkaar. “We kunnen elkaar niet missen”, zegt Harm. “We zijn zo aan elkaar verknocht dat als we zouden moeten sterven we tegelijk willen gaan.”

Dinie zegt snel: “Maar we houden niet van euthanasie hoor.” Harm vertelt verder. “Zij kan haast niet alleen en ik kan ook niet alleen wonen. Maar we proberen zo lang mogelijk hier in dit appartement te blijven wonen. We hebben hele fijne mensen om ons heen die ons helpen.”

“Wij zijn gelovige mensen en we zien niet tegen de dood op”, vervolgt Harm. “Wij geloven dat we op een dag thuis mogen worden gehaald en daar zien we niet tegenop.” Dinie knikt instemmend. “Maar ik hoop dat het nog even duurt hoor, voordat het zover is, dat zegt ik eerlijk.” Haar man voegt daar aan toe: “Zoals mensen zeggen: ik wil heel graag naar de hemel toe, maar vandaag nog niet.”