Nieuw fietspad langs Begraafplaats Rozendaal geopend

Fietspad Rozendaal. Foto: Martin Slijper

– De gemeente Rozendaal heeft sinds kort een nieuw fietspad. Het pad loopt vanaf de begraafplaats langs het Rozendaalse Veld tot aan het betonnen fietspad (Kluizenaarsweg) van de gemeente Rheden.

Studio Rheden was niet bij de opening aanwezig. Het fietspad werd op 10 november geopend door wethouder Simon Warmerdam. En daarom zijn we zelf maar gaan bekijken hoe het oude asfaltfietspad van 2,2 kilometer in zes weken veranderde in een betonnen fietspad.

Om de beelden te maken moesten we natuurlijk eerst helemaal omhoog fietsen, wat een flinke klus is. Maar de terugweg was een stuk makkelijker, zo is te zien op de beelden.

Rozendaal: “Het oude asfaltfietspad was in de loop der jaren hobbelig geworden en er vielen gaten door wortelopdruk en slijtage. Behalve onaangenaam fietsen was dit soms ook ronduit gevaarlijk. Het pad is bovendien met 40 cm verbreed tot 2 meter, wat ook bijdraagt aan comfort en veiligheid.”

Renovatie van dit fietspad was volgens wethouder Simon Warmerdam al langere tijd een wens van Rosendael ’74. De kosten voor de gemeente Rozendaal bedragen 300.000 euro.

Rosendael ’74: “Eerder werd het opgehouden door de bekende stikstof problematiek, maar eind 2021 heeft Rosendael ’74 de rest van de gemeenteraad overtuigd en werd het voorstel unaniem aangenomen. Toch was het nog even wachten vanwege onderzoek naar flora en fauna, maar ook de mogelijk restanten van explosieven zorgde voor vertraging. Natuurlijk moesten wij rekening houden met het broedseizoen, maar direct daarna zijn de werkzaamheden gestart en binnen de gestelde tijd en budget gerealiseerd. Wij bieden daarmee de inwoners van Rozendaal en ook bezoekers uit het hele land, een prachtige toegang tot ons Nationaal Park De Veluwezoom.”

Nog 3.5 kilometer

In de toekomst hoopt de gemeente ook op de resterende paden het asfalt door beton te vervangen. Beton gaat ongeveer veertig jaar mee. Rozendaal heeft circa 15 kilometer aan fietspaden. Er resteert nog zo’n 3,5 km om te renoveren.

Zie ook: Fietspad op de Posbank bij het Rozendaalse Veld dicht