Weer meer drankrijders betrapt in Rheden

Politie. Foto: Martin Slijper

– Dit jaar zijn er weer meer mensen betrapt op rijden onder invloed dan vorige jaar. Dat blijkt uit recente politiecijfers. Het aantal bestuurders met een slok op is flink toegenomen. In de eerste 10 maanden van 2021 werden 39 gevallen in deze gemeente aangetroffen. In de eerste 10 maanden van 2022 zijn 55 mensen onder invloed aangehouden. Dat is maar liefst 41,0 procent meer.

Waar de stijging precies door komt, is volgens de Stichting Alcohol Preventie (STAP) moeilijk te zeggen. Een woordvoerder zegt dat het mogelijk om een after-covideffect gaat. “Mensen konden lang niet uitgaan, het is mogelijk dat mensen die tijd willen inhalen. We zien bijvoorbeeld ook dat het alcoholgebruik onder jongeren absoluut niet is afgenomen”, aldus de woordvoerder. Het zou volgens STAP ook kunnen zijn dat de politie intensiever is gaan handhaven.

Geen extra politie-aandacht

De politie zegt dat de aandacht voor drankrijden niet is toe- of afgenomen. Wel wordt het loslaten van de coronamaatregelen genoemd. “Het openbare en sociale leven kwam weer langzaam op gang en daardoor nam de verkeersintensiteit in vergelijking tot 2021 en 2020 flink toe.” Het aantal betrapte drankrijders in Rozendaal is afgenomen, dat ging van 1 naar 0.