Aantal zonnepanelen in Rozendaal sterk toegenomen

Rozendaal. Foto: Martin Slijper

– In de provincie Gelderland hadden huishoudens in 2021 gemiddeld 4,4 keer zoveel zonnepanelen als in 2016. Met name in Rozendaal ging men hard aan de slag met het opwekken van zonne-energie. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van CBS-cijfers.

In Rozendaal ging het gemiddelde aantal zonnepanelen per huishouden keer 8,2: van 0,59 in 2016 naar 4,83 in 2021. Daarmee is Rozendaal ook de gemeente met de meeste panelen per huishouden van heel Nederland.

Minste zonnepanelen in Arnhem

In absolute zin hebben woningen in Rozendaal dus de meeste zonnepanelen. Opmerkelijk genoeg stond de villagemeente in 2016 nog op plek 26 van de 51 Gelderse gemeenten: er is dus een flinke inhaalslag gemaakt.

Wat betreft de absolute aantallen per huishouden staat de gemeente Arnhem onderaan. Dat is goed te verklaren doordat dit een grote stedelijke gemeente is, met relatief veel appartementen. Bewoners van een appartement hebben logischerwijs geen eigen dak en dus niet de keuze om eigen stroom op te wekken.

Terugverdientijd zonnepanelen

De grote toename van het aantal zonnepanelen is volgens Zonneplan sterk gerelateerd aan de gestegen energieprijzen sinds oktober vorig jaar. Hoe duurder het is om elektriciteit van het net af te nemen, hoe meer zonnepanelen zichzelf immers uitbetalen. Volgens het CBS betaalt een gemiddeld huishouden momenteel 73 cent per kilowattuur (kWh). Bij een jaarlijks verbruik van 2500 kWh bespaar je daarmee zo n 1800 euro op jaarbasis wanneer je zonnepanelen laat installeren. Die investering van drie à vierduizend euro verdien je in de huidige situatie dus al binnen twee tot drie jaar terug.

Zonnepanelen – Foto: Mr. Pixabay