Bloemen voor oorlogsslachtoffers bij Emmapiramide

Bloemen voor oorlogsslachtoffers bij Emmapiramide Velp. Foto: Stichting Velp voor Oranje

– In 1944 werden bij de Emmapiramide (Kluizenaarsweg, Rozendaal) 10 jonge mannen doodgeschoten. Deze executie is dinsdagmiddag herdacht. De mannen zaten destijds gevangen in de Rotterdamsche Bank in Velp in afwachting van een mogelijke fusillade als represaillemaatregel voor verzetsactiviteiten elders in het land.

De burgemeesters Carol van Eert van de gemeente Rheden en Ester Weststeijn van de gemeente Rozendaal hebben bloemen gelegd, evenals vertegenwoordigers van Velp voor Oranje, 4 Mei Comité Velp,de Geërfden van Velp en Het Rhedens Rozendaal. Scouts van de Markesteen adopteerden het monument en houden daar binnenkort ook een wake.

Er werd tevens een bord onthuld, met daarop het gedicht dat de heer Frits Koning uit Rozendaal maakte over deze fusillade. Op het bord staat ook een QR-code, wat verwijst naar het hele verhaal, zoals dat is gepubliceerd op de website Wo2Velp.nl.