Daniëlle’s ‘Bende van Ellende’ helpt minima uit de brand

Oprichtster Daniëlle Wittebol. Foto: Omroep Gelderland

– Er zijn steeds meer mensen die weinig te besteden hebben, maar gelukkig ook veel mensen die te hulp schieten. Eén van die mensen is Daniëlle Wittebol, die met haar zelf opgerichte organisatie van alles regelt.

“We zijn begonnen met gratis vakanties”, vertelt Wittebol in de KerstKaravaan van Omroep Gelderland. “Dat was op een camping, voor mensen die weinig te besteden hebben. Maar we doen ook dingen voor Sinterklaas en kerst, we doen het allemaal.” Ook tassen vol boodschappen gaan nu de deur uit, ondanks dat er ook voedselbanken bestaan. “Maar we doen het ook voor mensen die net twee euro teveel verdienen daarvoor”, legt ze uit. “Tegenwoordig zijn er zelfs tweeverdieners die het niet meer redden.”

In de KerstKaravaan krijgt Daniëlle een verrassing.

Vrijwilligers

De organisatie noemt zichzelf ‘De Gekke Bende van Ellende’, en werkt voor mensen in de gemeente Rheden. Oprichtster Danielle is een aantal jaar geleden afgekeurd omdat ze een hersenbloeding heeft gehad. Maar zoals ze zelf zegt: “Ik doe het niet alleen!”

Negen vrijwilligers zijn vast verbonden aan de hulporganisatie. Dagelijks zijn ze in een loods bezig spullen te sorteren en klaar te zetten. “Alles is gedoneerd. Mensen die lid zijn van de bende kunnen reageren”, vertelt vrijwilliger José Menger. “Afhankelijk van wat we hebben worden er twintig tot dertig tassen gemaakt. Elke veertien dagen zijn het andere mensen, het zijn nooit dezelfde.”

Wittebol had één grote wens, namelijk een koffiehoek voor de mensen die helpen. Een van de ‘klanten’ van de Bende van Ellende diende de wens in voor de KerstKaravaan. “Het is fijn om haar een keer in het zonnetje te zetten.”

De Omroep Gelderland KerstKaravaan toert van 19 tot en met 26 december door de provincie. Presentatoren Angelique Krüger, Esther Stegeman, Jochem van Gelder en Frank Oosterwegel gaan op pad om mensen te verrassen, wensen te vervullen en kerstpakketten weg te geven. Iedere avond op TV Gelderland vanaf 17.15 uur en ieder uur herhaald. Alle afleveringen kijken? Kijk op gld.nl/gemist

Bekijk hieronder de hele uitzending van de KerstKaravaan: