Watermolen bezorgt in plaats van serveert: ‘Mensen dineren graag thuis’

Raymond Kluit van De Watermolen sloot het restaurant en bezorgt 1000 kerstmaaltijden. Foto: Omroep Gelderland

– Tijdens de drukste periode van het jaar je restaurant dichtgooien. Het klinkt gek, maar Raymond en Lisanne Kluit van De Watermolen in Velp doen het. Niet omdat zij en hun personeel rustig zelf kerst willen vieren. Integendeel: ze werken deze dagen keihard om honderden mensen te voorzien van een feestelijke kerstmaaltijd.

“Goedendag, hier is uw kerstdiner”, klinkt het opgewekt als Raymond zijn zoveelste kerstmaaltijd aan huis bezorgt. Samen met zijn personeel bereidt hij deze kerst zo’n duizend kerstdiners, die worden afgehaald of bezorgd. Een monsterklus. Maar hard werken, daar is het horeca-echtpaar niet vies van.

Het kaarslicht op tafels maakt plaats voor het inpakken van dozen. Het personeel in de keuken draait op volle toeren. “Normaal kunnen we met kerst 150 mensen blij maken met onze diners. Nu duizend. Dat is één van de redenen dat we hiervoor kiezen”, zegt Lisanne.

Enorme vraag

Net als zoveel restaurants kozen Raymond en Lisanne in de coronaperiode voor een bezorg- en afhaalconcept. Een noodgreep, die voor het stel positief uitpakte. Daarom besloten ze ermee door te gaan. “Vijf procent van onze maaltijden zijn afhaalmaaltijden, als er geen feestdagen zijn”, zegt Raymond.

Maar tijdens de feestdagen is de vraag enorm, merkt hij. “Mensen willen thuis dineren, maar toch het gemak hebben van een restaurant.”

Er zijn meer restaurants die tijdens kerst dicht blijven en bezorgen. Maar een oplossing voor een personeelstekort is dit niet, verzekert Lisanne: “Het zou makkelijker zijn om gasten hier te ontvangen, want het kost heel veel voorbereidend werk”.

Heilbot met zalm

Op het menu van De Watermolen staat onder meer hertenbiefstuk met een wildstoof en heilbot gevuld met zalm. “De mensen hoeven het thuis alleen maar even op te warmen.” Toch staat er bij Raymond en Lisanne thuis wat anders op het menu.

Want dat is een leuk voordeel: de restauranteigenaren kunnen nu zelf ook kerstdineren. “Met de hele familie eten we kalkoen. Die maakt m’n schoonmoeder”, glimlacht Raymond. “We hoeven alleen maar aan te schuiven. Da’s makkelijk.”