Bemiddelingspoging door gemeente Rheden mislukt

Bemiddelingspoging met Theothorne door gemeente Rheden mislukt. Foto: Martin Slijper

– Het heeft even geduurd, maar er is inmiddels duidelijkheid bij alle partijen. De bemiddelingspoging van de gemeente Rheden over het conflict tussen Schouwburgzaal Theothorne en Filmhuis Dieren en RhederArt is mislukt.

Oud-gedeputeerde Marijke van Haaren heeft haar werkzaamheden namens de gemeente Rheden als bemiddelaar afgerond. Een verslag van het conflict tussen de exploitant van Schouwburgzaal Theothorne, Filmhuis Dieren en RhederArt heeft ze deze week overhandigd aan wethouder Paul Hofman.

Haar conclusie is duidelijk, zo is in het verslag te lezen. Er is geen basis meer voor verdere samenwerking tussen de verenigingen en eigenaar Reusink van Schouwburgzaal Theothorne.

Eerder dit jaar werd bekend dat exploitant Henk Reusink van Schouwburgzaal Theothorne, Filmhuis Dieren en RhederArt niet tot sluitende afspraken konden komen over het gebruik en de huur van de schouwburgzaal in Theothorne. De gemeente Rheden heeft voormalig gedeputeerde Marijke van Haaren toen gevraagd als onafhankelijk bemiddelaar.

Schouwburg sluit de deur

In november heeft mevrouw Van Haaren gesprekken gevoerd met alle betrokken partijen. In haar verslag vertelt ze dat de relatie tussen de partijen dusdanig verstoord is, dat er geen vertrouwen meer is in een goede samenwerking. De schouwburgzaal zal daarom per 1 januari 2023 de deuren sluiten.

Filmhuis Dieren en RhederArt hebben een ander, tijdelijk, onderkomen gevonden in onder andere De Bundel in Dieren. Hiermee gaan zij de samenwerking aan met Bibliotheek Veluwezoom en Cultuurbedrijf RIQQ, zodat de culturele infrastructuur in Dieren behouden blijft. Ondanks dat er geen samenwerking meer mogelijk is zal het college van B en W van de gemeente Rheden na de kerstvakantie de nieuwe situatie alsnog bespreken.

Bekijk hier het verslag van van de bemiddelingspoging.

Zie ook: Theothorne in Dieren krijgt nieuwe uitbater en wordt niet verkocht

Zie ook: Filmhuis Dieren krijgt opnieuw onderdak in Theothorne

Zie ook: Exploitant schouwburg zet inventaris op Marktplaats