Jhon van Beukering kijkt nauwelijks nog profvoetbal: ‘Ik zie angst en geen lef’

Jhon van Beukering

– Hij speelde in Gelderland voor De Graafschap, NEC en Vitesse en dat kunnen er maar weinig zeggen. Jhon van Beukering uit Velp heeft echter niet veel meer op met betaald voetbal. De confrontatie vanmiddag in GelreDome boeit hem eigenlijk niet. “Rogier Meijer wil alleen maar verdedigen.”

Af en toe, na weer een prikkelende opmerking, is daar weer die dunne ietwat ondeugende lach. Zoals vroeger toen hij zelf nog doelpunten maakte en actief was op de grote velden. Van Beukering genoot altijd met volle teugen van de humor en lol die om het wereldje van het voetbal hangt. Als jeugdtrainer van zijn cluppie SC Veluwezoom kan hij zijn energie en plezier nog kwijt. Met de selectie onder 18 jaar boekt de inmiddels 39-jarige Velpenaar ook al jaren fraaie successen.

“Als je me vraagt wie er nu allemaal precies bij Vitesse spelen, moet ik je het antwoord schuldig blijven”, grinnikt Van Beukering. “Ik kijk wel af en toe een samenvatting, maar in het stadion kom ik eigenlijk nooit meer. Vitesse is natuurlijk nog steeds mijn club, daar zit mijn gevoel. Alleen spelen er tegenwoordig zoveel buitenlanders. Als NEC vanmiddag wint, zou me dat weinig uitmaken.”

Drugsdealers

Van Beukering, een grappenmaker pur sang, meent het. Hij maakt tegenwoordig lange dagen in de geestelijke gezondheidszorg waar hij ook dienst doet als beveiliger. “Er komen nogal eens drugsdealers in de buurt waar ik werk die spullen willen hebben.”

“Bij sommige agressieve cliënten in de GGZ komt nogal eens verslaving voor. Het is aan mij om die dealers dan van het terrein te jagen”, grinnikt de goalgetter van weleer. “Verder ondersteun ik ook verpleegsters in hun werk.”

Terug naar het voetbal en de derby tussen Vitesse en NEC. Van Beukering verwacht er maar weinig van. “Ik denk een magere 1-0 voor Vitesse. Meestal is het saai. Je hoopt natuurlijk op leuke wedstrijden, maar het voetbal speelt zich tegenwoordig zo veel af op eigen helft.”

‘De belangen zijn te groot’

Van Beukering is op stoom gekomen. Maar een positieve draai aan zijn verhaal komt er niet. “Er wordt continu terugverdedigd. Ik zie geen druk vooruit. Ik zie geen lef. Er heerst angst. Ga gewoon volle bak denk ik dan. Zo kun je ook winnen. Maar de belangen zullen wel te groot zijn. Trainers zijn bang om hun baan kwijt te raken.”

“Met Rogier Meijer (trainer van NEC, red.) heb ik jaren zelf gespeeld bij De Graafschap. Maar hij wil altijd verdedigen. Ach, dat moet hij ook zelf weten. Puur op de counter zou NEC de derby ook nog wel eens kunnen winnen. Dat ze voorkomen en dan in de slotfase nog 0-2 maken ofzo.”

“Het GelreDome is meestal half leeg. Ik denk dat ze beter in Nieuw-Monnikenhuize hadden kunnen blijven. Gezellig stadion, midden in een volkswijk. Het is nu allemaal zo zakelijk. Het gaat alleen maar om geld verdienen.”

Draken van wedstrijden

Zelf speelde hij ook nog een aantal derby’s, zowel in het shirt van NEC als dat van Vitesse. “Uit verloor ik altijd, thuis wonnen we juist. Het waren meestal draken van wedstrijden”, lacht Van Beukering opnieuw. “Maar toen had je wel jongens uit de regio als Nicky Hofs, Michael Dingsdag en bij NEC Peter Wisgerhof en Jeffrey Leiwakabessy.”

Zelf heeft Van Beukering, die ook nog voor Feyenoord, PEC Zwolle en in Indonesië speelde, de beschikking over het Trainer-Coach 2 papiertje waarmee hij geen hoofdtrainer mag zijn in het topamateurvoetbal of profvoetbal. Maar wel in een rol als assistent. “Je weet hoe ik erin sta. Als ze me niet vragen, dan maar niet.”

Succes met Veluwezoom

Toch lopen ze bij veel amateurclubs waar hij al werkte weg met Jhon van Beukering die ook vaak de leiding over een club had samen met zijn broer Dennis. Bij Veluwezoom in zijn woonplaats Velp traint hij de grootste talenten, onder wie zijn eigen zoon Jason.

“Met de selectie onder 18 jaar zijn we al zo vaak gepromoveerd en in de hoofdklasse kampioen geworden. Het is helemaal niet zo’n grote vereniging en we hebben ook nog eens een heel jong elftal met veel jongens die ook in de onder 17 nog kunnen spelen. We voetballen nu vijfde klasse waarmee we dicht tegen het betaald voetbal in de jeugd aanzitten. Dat vind ik hartstikke leuk.”

Lees hier al onze verhalen over de Gelderse derby