Buizerd botst bijna met drone: ‘De vogel schrok net zo hard als ik’

Een buizerd botste bijna op een drone. Foto: Omroep Gelderland

– In de uiterwaarden langs de IJssel bij Velp is een buizerd bijna in botsing gekomen met een drone. “Ik moest er even van bijkomen”, zegt de man die de drone bestuurde.

De dronepiloot vertelt dat hij de roofvogel pas op het laatste moment zag. “De buizerd schrok net zo hard als ik.”

De man had zijn drone net terug van een reparatie. Dinsdag ging hij even de uiterwaarden in voor een testvlucht. “Ik draai een paar bochten en de roofvogel op de paal heb ik helemaal over het hoofd gezien. Anders had ik nooit op het dier afgestuurd”, blikt de dronepiloot terug.

‘Heel ongelukkig’

In de video is te zien dat de buizerd opvliegt van een paal, als het dier de drone op zich af ziet komen. Bijna lijkt de buizerd in botsing te komen met de drone. “Heel ongelukkig”, vindt de bestuurder achteraf. “Voor de vogel, en mijn drone had zo in het water kunnen vallen.”

Kijk hoe de buizerd de drone op het laatste moment ontwijkt.