Trein rijdt jongetje bijna aan: ‘Onbewaakte overweg snel sluiten’

Een onbewaakte spoorwegovergang in Drenthe. Foto: ANP

– Een jongetje is maandagmiddag ternauwernood aan een treinaanrijding ontsnapt bij de Lentsesteeg in Rheden. ProRail en de gemeente zijn in gesprek om de onbewaakte spoorwegovergang zo snel mogelijk te sluiten.

Het incident gebeurde maandagmiddag rond 15.00 uur. Het jongetje kwam met de fiets op de spoorwegovergang af, toen bleek dat zijn remmen het niet deden. Een aankomende trein kon niet op tijd stoppen. De jongen moest van de fiets afspringen om zijn leven te redden. Uiteindelijk raakte er niemand gewond, wel is de fiets kapot.

Geschrokken

ProRail is erg geschrokken door het voorval, zegt woordvoerder Jacqueline Toonen. “De machinist is zich ook een hoedje geschrokken. Hij wist in eerste instantie niet of hij alleen de fiets geraakt had. Voor hetzelfde geld hadden we een heel ander gesprek gehad.” De trein kwam uiteindelijk tot stilstand en brandweer en politie kwamen ter plaatse. Het treinverkeer lag daardoor een tijd plat.

‘Zo snel mogelijk sluiten’

Er liggen al langer plannen om de overgang te vervangen door een tunnel. Daarvoor zou de overgang eind dit jaar worden afgesloten. Woordvoerder Toonen: “Als het aan ons ligt doen we dat vandaag nog. Maar we zijn ook afhankelijk van anderen. Afsluiten van een overweg gaat altijd in overleg met de gemeente en ook andere partijen, zoals belangenverenigingen of grondeigenaren.”

De gemeente laat in een reactie weten dat het college zo snel mogelijk wil overgaan tot sluiting van de overweg. “Dit incident bevestigt dat het een onveilige situatie is. We zijn nu aan het kijken wat er nodig is om versneld af te sluiten, en op welke termijn we dat kunnen doen.”

Al langer onveilig

Het is niet de eerste keer dat het misgaat op de overgang. In 2016 werd een scooter geschept door een trein, de bestuurster kon er nog net op tijd vanaf springen.

ProRail is al langer bezig met een programma om alle onbewaakte spoorwegovergangen aan te pakken. Zo werd vorig jaar nog de laatste onbewaakte spoorovergang in Doetinchem gesloten. Dit jaar zouden alle Niet Actief Bewaakte Overwegen (NABO) moeten zijn aangepakt.