Proef met duurzaamheidslening Velpse Naeff-flat geslaagd

Naeff-flat. Foto: Martin Slijper

– Na een jaar verbouwen is de Naeff flat in Velp eindelijk afgerond. Afgelopen week hebben bijna alle bewoners van de flat op de Hoofdstraat in Velp tegenover De Overtuin de oplevering gevierd van de verduurzaming van het appartementencomplex.

De verduurzaming bestond o.a. uit het aanbrengen van een dikke laag dakisolatie, nieuwe kozijnen, tripleglas, gevelisolatie, kierdichting en nieuwe balkons. Daarnaast is er een CO-2 gestuurde ventilatie aangebracht in de appartementen.

Wethouder Dorus Klomberg van de gemeente Rheden onthulde samen met de oudste bewoonster en de langst wonende bewoonster het nieuwe naambord voor de Naeff flat. Dit bord komt boven de ingang te hangen.

Klomberg: “De gemeente Rheden vindt het verduurzamen van woningen en gebouwen erg belangrijk. De Naeff flat was een pilot en daarmee hebben wij inzicht gekregen op welke wijze wij VvE’s hierbij kunnen ondersteunen”.

Velpse Naeff-flat – Foto: Martin Slijper

Lening van Rheden

De verbouwing was alleen mogelijk door een flinke lening. De gemeente Rheden gaf de Vereniging van Eigenaren (VVE) van de Velpse Naeff-flat een lening van 4 ton. Omdat de proef een succes was kunnen andere flats nu ook een duurzaamheidslening aanvragen. De gemeente gaat een verordening vastleggen waaraan aanvragers moeten voldoen.

Naast de 4 ton heeft de Naeff-flat met 28 woningen ook een lening van 1,4 miljoen geregeld bij het Nationaal Energiebespaarfonds. Daarnaast hebben de bewoners ook eigen geld ingelegd voor het project van 2 miljoen euro. Hiervoor hebben de bewoners nu wel beter dubbel glas, dak- en gevelisolatie, centrale ventilatie en balkons met een nieuwe draagconstructie.