Oekraïners vinden geen onderdak in Rozendaal

Vlag Oekraïne. Foto: Pixabay

– Regelmatig vragen mensen zich af waarom er in Rozendaal geen Oekraïners worden opgevangen. Dit komt omdat er nog geen ruimte is gevonden in Rozendaal. Het is de enige gemeente die geen enkele Oekraïense ontheemde huisvest volgens de recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Toch zijn er wel enkele Oekraïense vluchtelingen woonachtig in Rozendaal, de kleinste gemeente van Nederland op het vasteland met ongeveer 1.750 inwoners. Die worden niet door de gemeente Rozendaal opgevangen maar door particulieren, hoeveel is niet bekendgemaakt.

Toch zet de burgemeester alles in werking om toch mensen op te vangen. “Zoals ik in de gemeenteraadsvergadering van 13 december nogmaals benadrukt heb, zetten wij alles op alles om te bezien hoe en waar we Oekraïense ontheemden opvang kunnen bieden in onze gemeente”, zo vertelde burgemeester Ester Weststeijn tijdens de Nieuwjaars speech.

“We hopen als college van B&W in de loop van januari een beslissing te nemen over een concrete opvang locatie voor Oekraïense ontheemden. Niet omdat dat moet, maar omdat we dat wíllen.”

De meeste Oekraïense vluchtelingen hebben volgens Binnenlandsbestuur onderdak gevonden in Amsterdam: ruim 5.000. Eind 2022 stonden circa 89.000 Oekraïners ingeschreven bij een Nederlandse gemeente. Dit waren er eerst veel meer, maar een deel van hen is inmiddels weer vertrokken, merendeels terug naar Oekraïne.

Zie ook: Rheden biedt crisisnoodopvang voor vluchtelingen op twee schepen in Dieren