Krijgt de wolf een concurrent op de Veluwe? ‘Lynx is onderweg’

In Europa leeft de Euraziatische lynx.  Foto: Pixabay

– De lynx komt volgens Lars Soerink, van ARK Natuurontwikkeling steeds dichterbij. Het zou een kwestie van tijd zijn. Maar zal het roofdier zich, net als de wolf, vestigen op de Veluwe? En hoe gevaarlijk is het dier voor de mens?

“De lynx komt er aan”, zegt Lars Soerink van ARK Natuurontwikkeling, “we kennen allemaal huiskatten en tijgers. Daar tussen in zit de lynx.” Het roofdier is al op 20 kilometer van Winterswijk, over de grens bij Duitsland gespot. De lynx is de grootste Europese wilde kat.

Lars denkt dat de lynx naar ons toekomt. De Veluwe is een prima plek voor het roofdier, zegt Lars. “De Veluwe is groot genoeg met voldoende bos en dieren. Er lopen hier voldoende reeën en zwijnen rond. In de basis is de Veluwe als één van de grootste aaneengesloten bosgebieden van West-Europa potentieel heel geschikt gebied.”

Wolf vs. lynx

Maar hoe zit dat met de al aanwezige wolven op de Veluwe? Volgens Lars zijn de roofdieren elkaars concurrenten. ‘Een lynx zal een wolf doden als ze de kans krijgt. Een andersom ook. Het is de manier van de natuur dat ook grote dieren elkaar in balans houden.’

Wanneer precies de lynx naar ons land komt, is nog de vraag, zegt Lars. Want er zijn veel obstakels tussen de Veluwe en het gebied ten oosten daarvan, zoals snelwegen en bebouwing. “Wanneer dat zo blijft dan denk ik dat er over 30 jaar één of twee lynxen op de Veluwe zullen zijn.”

‘Potentieel gevaarlijke dieren’

In het Duitse natuurwildpark Biotopwildpark Anholter Schweiz, vlak over de grens bij het Achterhoekse Gendringen, verzorgt Patty Bijlsma deze roofdieren. Met een fokprogramma worden jonge lynxen in de natuur uitgezet.

“We zijn altijd met zijn tweeën, want het zijn potentieel gevaarlijke dieren. Je kunt ze dus niet aaien. Maar ze hebben ons nog nooit iets willen doen. Wanneer wij ze naderen, gaan de dieren er al vandoor. Ze zullen mensen niet snel wat doen”, zegt Bijlsma. Volgens de dierenverzorger eten de katachtigen vooral reeën en kleinere dieren, zoals konijnen, hazen, kleine knaagdieren en kleine vogels.

Wolvendeskundige: ‘Onwaarschijnlijk’

Wolvendeskundige Glenn Lelieveld noemt het onwaarschijnlijk dat de lynx naar Nederland komt. “De natuur op de Veluwe is geschikt voor de lynx, maar onbereikbaar. Er is geen goede natuurverbinding tussen de gebieden in Duitsland, Frankrijk en de Veluwe. Het is een visie die ARK schetst waar beleidsmakers heen kunnen werken.”