Rozendaal vangt nu ook Oekraïners op, zo zit het in jouw gemeente

Burgemeester Ester Weststeijn opent de inloopavond op het gemeentehuis in Rozendaal. Foto: Omroep Gelderland.

– Als laatste gemeente van Nederland start Rozendaal vanaf april ook met de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Binnenkort begint de bouw van een opvanglocatie waar maximaal 55 mensen kunnen verblijven. De komst van de vluchtelingen betekent een tijdelijke groei van drie procent voor de gemeente die nog geen 2000 inwoners heeft.

Rozendaal wil alles rondom de komst van de vluchtelingen in goede banen leiden en organiseert drie informatiebijeenkomsten. Maandagavond kwam een dikke 50 inwoners naar een van die bijeenkomsten op het gemeentehuis.

De raadszaal, die niet heel groot is, zat propvol met mensen die zeggen dat het goed is dat Rozendaal Oekraïners gaat opvangen. Sommigen voelen zich verrast door het tempo waarmee de gemeente opereert en anderen laten weten dat ze vragen hebben over de gekozen plek voor de noodopvang. Ook zijn er vragen over waar de ingang van de noodopvang gaat komen en of er wel voldoende hulp voor de Oekraïners komt.

Niet eenvoudig

Er werd al langere tijd naar Rozendaal gekeken, dat qua inwoneraantal de kleinste gemeente op het vasteland in Nederland is, als het gaat om opvang van vluchtelingen. Alle andere gemeenten deden inmiddels al een tijd hun plicht, maar Rozendaal kreeg het niet voor elkaar. “We zitten als woonkern ingeklemd tussen beschermd natuurgebied en andere gemeenten. Het is niet eenvoudig gebleken om een gemeentelijke opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen te realiseren”, zegt burgemeester Ester Weststeijn daarover.

Benieuwd hoeveel Oekraïense vluchtelingen in jouw gemeente worden opgevangen? Tekst gaat verder onder het kaartje.

Uiteindelijk is toch gelukt een geschikte plek te vinden voor de 26 noodwoningen. Ze komen op een onbebouwd stuk grond aan de Del te staan. Op 1 april moet de opvang klaar zijn. Het is de bedoeling dat de opvang in oktober 2024 weer sluit. “We hebben 1 oktober 2024 als harde einddatum gesteld”, zegt de burgemeester. “We stellen prijs op duidelijkheid naar iedereen. We kiezen niet voor een periode die je dan een aantal keer moet verlengen, we kiezen voor duidelijkheid aan de voorkant zodat iedereen weet waar die aan toe is.”

‘We doen het samen’

“Ik ben blij dat het gelukt is, dat we slachtoffers van de oorlog kunnen helpen. Ik vertrouw op de kracht van onze inwoners, van maatschappelijke organisaties in ons dorp en van de gemeente. We doen het samen”, aldus burgemeester Weststeijn.

Met de 55 Oekraïners die worden verdeeld over 26 noodwoningen is Rozendaal straks niet meer het slechtste jongetje van de klas en gaat het gemeentes als Doesburg, Culemborg en Duiven zelfs voorbij. In Apeldoorn worden momenteel de meeste Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Daar stonden op het laatste meetmoment bijna 1000 mensen ingeschreven.