Komt er een vuurwerkverbod in onze gemeente?

Statenzaal van het Provinciehuis Arnhem. Foto: Martin Slijper

– Tijdens de eerste raadsvergadering van 2023 hebben de partijen D66, GroenLinks, ChristenUnie en Beter Rheden een motie ingediend voor een vuurwerkverbod. De partijen vroegen via deze motie aan het college of er een ‘algemeen vuurwerkverbod’ kan komen tot het afsteken van consumentenvuurwerk.

De partijen wilde dat het college uiterlijk in mei een voorstel aan de raad zou doen voor een vuurwerkverbod. Ze vroegen in het voorstel om de jaarwisseling op een “alternatieve en feestelijke wijze gezamenlijk te vieren zonder consumentenvuurwerk”.

Na ruim anderhalf uur debatteren en twee onderbrekingen in de Statenzaal van het Provinciehuis Arnhem werd duidelijk dat er nog veel vragen zijn rond het voorstel. Wat is precies de opdracht, heeft het college ook de mogelijkheid om het voorstel (motie) naast zich neer te leggen? En is er bijvoorbeeld al duidelijkheid over de financiering? Hoe gaat de handhaving van het F2 vuurwerk eruit zien? Of gaat het ook over categorie F3 wat al verboden is?

Mevrouw Huertas Mulckhuyse, indiener van de motie: “We hebben overleg gehad, we hebben alle informatie opgehaald en daar gaan we nu mee aan de slag.” Dat betekent dat de motie van de vier partijen wordt aanhouden en de inwoners van de gemeente Rheden nog steeds niet weten of er een vuurwerkverbod komt aan het einde van 2023.

De VVD, PVDA, CDA en de VPR staan kritisch tegenover dit voorstel. Zij maken zich zorgen over de kosten van het voorstel en hebben veel twijfels over of een vuurwerkverbod te handhaven is.