Toerismesector vreest chaos op Gelderse hotspots bij bezuiniging

Verkeersmaatregelen op de Posbank.  Foto: ANP

– De toerismesector in Gelderland vreest dat het weer veel te druk wordt op populaire bestemmingen als de provincie gaat bezuinigen. Volgens de huidige plannen gaat de bijdrage van de provincie naar beneden.

“We zijn met steeds meer mensen op hetzelfde stukje land”, begint Herre Dijkema, directeur van Toerisme Veluwe Arnhem en Nijmegen (TVAN). “Niet alleen zijn we in Gelderland en met name op de Veluwe de populairste binnenlandse vakantiebestemming, maar we krijgen er ook steeds meer inwoners bij. Die willen allemaal recreëren.”

Om chaos op bijvoorbeeld de Posbank te voorkomen, is er de afgelopen jaren geïnvesteerd. Met als doel om mensen ook naar andere plekken te krijgen, zoals de Romeinse Limesroute. Want volgens Dijkema is spreiding het sleutelwoord. Toch heeft de provincie met de energietransitie en de stikstofcrisis wat andere speerpunten en lijkt de Gelderse toeristensector het met veel minder steun te moeten gaan doen.

‘Dit gaat grote impact hebben’

“Dit gaat grote impact hebben. Wij zijn niet bezig met het werven van steeds meer bezoekers, maar we kijken juist hoe we iedereen in deze provincie de mogelijkheid kunnen bieden om te ontspannen. En dan niet allemaal op dezelfde plek. Dat gaat gewoon niet”, verzucht Dijkema. Recreatie is in Gelderland een belangrijke inkomstenbron. Per jaar gaat er zo’n 6 miljard euro in om en verschaft het werk aan 80.000 mensen.

Niet alleen vanuit TVAN klinkt de roep om spreiding, ook vanuit de ondernemers zelf. Neem Peter Oversteegen die met zijn bedrijf Veluwe Actief scooters en fietsen verhuurt op de Posbank en groepsuitjes verzorgt. “Ik ben ondernemer en je zou zeggen hoe meer mensen hoe beter, maar ik heb ook hart voor dit gebied, het is ook mijn thuis en ik ben hier opgegroeid”, benadrukt hij. “En daarnaast is het voor ons ook beter als mensen niet allemaal op hetzelfde moment komen, ook daarin kun je spreiden.”

De Arnhemse ondernemer kon het effect van de investeringen de laatste jaren al merken. “Je zag dat er meer mogelijkheden kwamen en dat er wat meer balans in kwam.”

Hoop op nieuwe coalitie

Met de verkiezingen in aantocht en een nieuw te vormen college zijn het onzekere tijden en kan ook Dijkema niet in de toekomst kijken. “Maar die winstwaarschuwing ligt er en het zou doodzonde zijn als we hier nu weer mee zouden moeten stoppen. Dan vrees ik dat het nog drukker wordt op de drukke plekken.”

De provincie laat in een reactie weten dat ze wel blijft investeren in toerisme en dat er de afgelopen jaren juist fors is geïnvesteerd in de sector. “De volgende coalitie gaat haar eigen financiële en inhoudelijke keuzes maken”, aldus een woordvoerder.

Daarnaast laat de provincie weten dat ze spreiding van toerisme een belangrijk thema vindt. Voor een goede balans tussen natuur en recreant is daarom al recreatiezonering ontwikkeld. “En we investeren in bestemmingsmanagement. Dat betekent onder meer een gerichte doelgroepenkeuze om de verschillende recreanten een recreatieaanbod te doen dat bij hun past, wat de kans op goede spreiding in de provincie groter maakt.”