Zo zorgen vrijwilligers ervoor dat de heide weer kan bloeien

Gies helpt ook mee op de Heidewerkdag. Foto: Omroep Gelderland

– Tientallen vrijwilligers kwamen zaterdagmorgen samen om de handen uit de mouwen te steken voor de jaarlijkse Heidewerkdag op het Rozendaalse Veld. Om weer ruimte te maken voor bloeiende heide in het voorjaar, werden de nodige dennenbomen verwijderd. Die hadden de afgelopen jaren door de toenemende droogte wat minder makkelijk kunnen groeien dan anders. Daarom konden de vrijwilligers dit jaar op een andere plek aan de slag dan normaal.

En dat vindt vrijwilliger Hans Goedemans wel heel prettig. “Ik kijk hier al jaren naar”, wijst hij naar het stuk veld waar de groep op dat moment druk aan het zagen en slepen is. “Dan denk ik: daar moeten we ook een keer wat doen. Nu gebeurt het.” Iedereen die straks over het fietspad aan komt rijden, heeft straks weer mooi zicht, droomt Hans vooruit.

‘Dit was echt een uitje’

Hans hoort bij de groep vrijwilligers die structureel de heide bijhouden. “Van augustus tot half maart, want dan begint het broedseizoen”, legt hij uit. In die periode komen zij een keer in de twee weken naar het Rozendaalse Veld om ‘dit soort werk’ te doen. “Als je het zijn gang laat gaan, heb je op een gegeven moment alleen nog maar dennenbos.”

Naast dat het leuk is om buiten te werken, heeft het ook een hele sociale functie, ervaart Hans. “Zeker de afgelopen twee jaar met corona. Toen was dit een van de weinige dingen die je nog met een groep buiten kon doen. Dan was dit echt een uitje.”

‘Meer narigheid dan plezier’

Hoewel het voor de heide prettig is dat er minder dennen groeien, is de droogte zeker geen zege voor het gebied, weet bos- en natuurbeheerder Sjoerd Huijbregts van de gemeente Rheden. “Als je gaat kijken naar de diersoorten die er last van hebben en andere flora die niet opkomt, dan hebben we er veel meer narigheid van dan plezier.”

Bekijk hier hoe de vrijwilligers het gebied opknappen.

Inmiddels is de gemeente weer verantwoordelijk voor het gebied, maar in het verleden beheerden de Geërfden van Velp de heide- en weidegebieden rondom Velp, legt Bert Kiljan uit. Hij is namens deze ‘oude club’ heidecommissaris. “De heide is overgedragen aan de gemeente, maar al jarenlang hebben we de afspraak dat we het beheer samen organiseren en realiseren. Zo hebben wij nog altijd de rol om goed te passen op onze heide.”

De Heidewerkdag is een traditie die al tientallen jaren bestaat en waarbij mensen die op allerlei manieren betrokken zijn bij het veld samenkomen om er hun bijdrage te leveren, weet Kiljan. “Dat zijn hondenuitlaatservices, mensen die hier met bijen werken of zweefvliegers. Plus alle betrokkenen vanuit het dorp: mensen die hier graag komen.”

‘Fantastisch gezicht’

Een van hen is Kiki. Zij heeft een hondenuitlaatservice waarmee ze regelmatig over de heide loopt. Vandaag is ze hier samen met haar zoontje Gies. “We vinden het heel belangrijk om elk jaar te helpen”, stelt Kiki. “Het is een mooi gebied om in stand te houden. Dus moeten we ons steentje bijdragen.” Ook hebben zij en Gies zo een leuke dag. Samen komen ze het hier ‘netjes maken’, vertelt de kleine Gies. Hij heeft al ‘veel takken weggesleept’. “Nu wordt het mooi.”

Door het werk van de vrijwilligers kan de paarse heide straks in het bloeiseizoen weer terugkomen. “Dat is een fantastisch gezicht natuurlijk. Daar doe je het voor”, besluit Hans.