Afdeling Verloskunde Zutphen sluit de deuren, Dierenaren bezorgd (Update)

Zwanger. Foto: Mr Pixabay

– Het afschalen van de zorg in het ziekenhuis in Zutphen zorgt voor veel vragen. Zwangere vrouwen uit Dieren, Spankeren en Laag-Soeren zitten ook in onzekerheid. De Raad van Bestuur van Gelre Ziekenhuizen wil de afdeling Verloskunde per 1 juli sluiten.

Veel mensen uit die omgeving kiezen niet voor Rijnstate in Arnhem maar voor Gelre Ziekenhuizen in Zutphen.

Naast verloskundigen en zwangeren maakt ook de Zutphense gemeenteraad zich grote zorgen om de situatie. De oorzaak is een tekort van 20 miljoen euro. Een wethouder heeft inmiddels al vragen gesteld hierover.

Per jaar zijn er 850 bevallingen in Zutphen. Door het sluiten van zeven bevalkamers in Gelre Ziekenhuizen neemt die druk alleen maar toe. De zwangeren moeten vanaf 1 juli dan allemaal verplaatst worden naar andere ziekenhuizen, terwijl op veel plekken al capaciteitsproblemen zijn.

Update

GroenLinks zal dinsdagavond in de raadsvergadering een motie indienen over deze kwestie. De partij sluit zich aan bij Zutphen, Brummen, Voorst, Lochem en Bronckhorst waar dezelfde motie is aangenomen. GroenLinks roept het college in de motie op om de Raad van Bestuur van het Gelre te laten weten dat ook GroenLinks het besluit afkeurd. GroenLinks wil graag dat het college zich aansluit bij de initiatieven in de regio om sluiting te voorkomen.