Max en Sjappie adopteren het eerste lam Rhedense Schaapskudde

Rhedense Schaapskudde. Foto: Martin Slijper

– Het eerste lammetje van de Rhedense Schaapskudde werd geboren op 2 februari 2023. Inmiddels zijn er al ruim 100 lammetjes geboren. Bijna een maand later, 1 maart, wordt om 13.30 uur het eerste lammetje officieel geadopteerd. Dit jaar door het bij kinderen bekende duo Max en Sjappie.

Maar zelf een lammetje adopteren voor 25,00 euro is ook mogelijk inclusief een geboorteakte. Vanaf woensdag 1 maart tot 5 april kan iedereen de lammetjes komen bewonderen. De openingsdagen zijn woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 16.00 uur. Ook is er een mogelijkheid om digitaal een lammetje te adopteren.

Lammetjes bij Rhedense Schaapskudde Rheden – Foto: Martin Slijper

Lammetjesdag

Dit jaar valt Lammetjesdag op 10 april (2e Paasdag). Op deze dag, die al 29 jaar wordt gehouden in Rheden, kunnen bezoekers alle jonge lammetjes bezoeken. Tijdens het evenement zijn er verschillende activiteiten die in het teken van de schapen staan. Allereerst zijn er de lammetjes die in februari zijn geboren. Zij worden door de herders en hun honden getraind om straks de heide te begrazen, bij de kudde te blijven en niet te verdwalen. Daarmee zorgen de schapen dat de heide met haar plantjes, insecten en vogels kan blijven bestaan.

Tijdens lammetjesdag zijn er demonstraties schapendrijven. Kinderen kunnen knutselen, spelen met wol, tekenen/kleuren, zich laten schminken. Er zijn circusworkshops en het Rhedens Fanfarecorps speelt tussen 11.00 en 14.00 uur. En er zijn veel standhouders met onder andere wafels, honing, natuurproducten, Veluwse streekproducten, wollen beestjes en knuffels.

Lammetjes bij Rhedense Schaapskudde Rheden – Foto: Martin Slijper

De Rhedense Schaapskudde (opgericht in 1963 en één van de oudste nog bestaande kuddes met een monumentale potstal in Nederland,) Natuurmonumenten, IVN en imkersvereniging De Bijenstal zorgen samen voor presentaties over de voor ons allemaal zo belangrijke natuur. De Rhedense Lammetjesdag begint om 10:30 en duurt tot 16:00 uur en is natuurlijk bij de Rhedense schaapskooi.

Lammetjes bij Rhedense Schaapskudde Rheden – Foto: Martin Slijper