Gemeenteraad Rheden neemt motie Volwaardig Ziekenhuis Zutphen aan

Gelre Ziekenhuizen in Zutphen. Foto: Marloes van de Kolk

– De gemeenteraad van Rheden heeft dinsdag een noodsignaal afgegeven over de sluiting van de afdeling verloskunde en de afschaling van de spoedeisende hulp van het Gelre ziekenhuis in Zutphen. Een motie werd unaniem aangenomen.

Veel mensen uit die omgeving kiezen niet voor Rijnstate in Arnhem maar voor Gelre Ziekenhuizen in Zutphen. Zwangere vrouwen uit Dieren rijden namelijk vanuit Dieren in 20 minuten zonder file naar Ziekenhuis Rijnstate . Maar van Dieren naar Gelre ziekenhuizen in Zutphen duurt het slechts 13 minuten met de auto.

Raadslid Marloes van de Kolk diende de motie namens GroenLinks, VVD en PvdA in.

“Er bestaan grote zorgen over de effecten op de regio. Ook in onze gemeente. De leefbaarheid staat onder druk en dat wordt gevoeld. Zutphen, Brummen, Voorst, Lochem en Bronckhorst ging ons unaniem voor met deze motie. Wij willen dat ook onze raad zich uitspreekt tegen de voorgenomen sluiting. Wij willen het college vragen al het mogelijke en realistische te doen om sluiting te voorkomen. En wij willen ons aansluiten bij de gemeentes die al in actie gekomen zijn.”

Vanuit alle fractie kwam steun en de zorgen werden breed gedeeld. Stemmen met handopsteken was niet meer nodig. Alle fracties steunden de motie. Daarmee sluit ook gemeente Rheden zich aan bij het noodsignaal dat in de regio steeds sterker klinkt.

Zie ook: Afdeling Verloskunde Zutphen sluit de deuren, Dierenaren bezorgd (Update)