Gegevens van dokters op straat na hack bij oudereninstelling

Hackers slaat toe bij Gelderse oudereninstelling. Foto: B.A.  via Pixabay

– Hackers hebben gegevens van dokters, fysiotherapeuten en verpleegkundigen van Attent Zorg en Behandeling, een instelling voor ouderenzorg in Gelderland, gelekt. Dat bevestigt Attent na berichtgeving hierover van RTL Nieuws.

De organisatie werd op 17 februari slachtoffer van een ransomware-aanval. Dat veroorzaakte technische problemen. “Hierdoor hadden we geen toegang tot onze interne IT-systemen”, geeft een communicatieadviseur van Attent dinsdag aan.

‘Geen consequenties voor cliënten’

Wel stelt de instelling dat er geen directe consequenties waren voor de zorg aan de cliënten. “Ook is er geen gevaar voor de zorgcontinuïteit geweest. Het is ons bekend dat er gegevens zijn gestolen. De aanvallers hebben ons laten weten dat er gegevens openbaar zijn gemaakt. Mensen waarvan wij zeker weten dat ze betrokken zijn bij deze gestolen gegevens, zijn persoonlijk reeds geïnformeerd.”

Attent geeft aan dat de aanvallers contact hebben gezocht. “Maar over hun identiteit en hun eisen kunnen we niets zeggen.” Daarom doet de instelling ook geen uitspraken over of er is onderhandeld en of er is betaald aan de hackers. Wel zijn de politie, de Autoriteit Persoonsgegevens en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd geïnformeerd.

‘Problemen grotendeels opgelost’

De technische problemen zijn inmiddels grotendeels opgelost, laat Attent weten. “Alle cruciale systemen zijn weer operationeel. Tijdens de wederopbouw staat de veiligheid van onze systemen voorop. We laten ons hierin ondersteunen door de IT en Cyber Security Specialisten”, aldus de communicatie-adviseur.

Attent heeft vestigingen in Arnhem, Rheden, Velp, Dieren, Doesburg en Elst.