Rechter wil snel duidelijkheid voor Vitesse: ‘Dit is heel groot en vervelend geworden’

Stadion GelreDome waar zoveel om te doen is bij Vitesse Foto: Orange Pictures
Stadion GelreDome waar zoveel om te doen is bij Vitesse Foto: Orange Pictures

ARNHEM – De druk op Vitesse is enorm. Aan alles was dat donderdag voelbaar tijdens de eerste zitting over het eeuwigdurend speelrecht voor het stadion. De uitspraak van de rechter, die waarschijnlijk pas over zes weken wordt gedaan, is cruciaal voor het voortbestaan van de Arnhemse club.

Het gaat om een bodemprocedure die speelt naast het kort geding over het gebruik van stadion GelreDome en de huur. Die zaak verloor Vitesse vorige week. In 2018 werd de huur zelf opgezegd, omdat de club een jaarlijks bedrag van 2,1 miljoen euro veel te hoog vindt. Vitesse voelde zich daartoe gedwongen. Anders zou het contract stilzwijgend verlengd worden tot 2043. Het contract loopt nu op 1 oktober van dit jaar af.

Banen op het spel

Omdat de vordering van Vitesse werd afgewezen, kan de eredivisionist volgens de letter van de wet nu zonder stadion komen te zitten. Daarmee zou de toekomst van de club in ernstig gevaar komen. De KNVB zou in een uiterste sanctie zelfs de licentie kunnen afpakken. De druk op alles en iedereen binnen de organisatie van Vitesse is daarmee niet te onderschatten. Banen van werknemers staan op het spel.

Ruim acht ton minder aan huur na 2030

Vitesse wil al jaren een ‘marktconforme huur’ aan de stadioneigenaar betalen en noemde aanvankelijk 557.000 euro als bedrag. Donderdagochtend tijdens de zitting in Arnhem stelde de club dat een aantal dagen voor het kort geding van februari een concreet voorstel zou zijn gedaan.

Vanaf 2030 wilde Vitesse 1,3 miljoen euro aan huur betalen. Door de opzegging van Vitesse loopt het contract namelijk nog zeven jaar door. In die periode wil de club nog gewoon de huidige huur overmaken van circa 2,1 miljoen euro. Maar tot een concrete oplossing met stadioneigenaar Michael van de Kuit kwam het niet.

Vitesse wilde opnieuw praten

En ook tijdens de zitting over het eeuwigdurend speelrecht gingen alle partijen, ook al deed de rechter wel een oproep daartoe, niet aan tafel om verder te praten. Dat lag niet aan Vitesse. Algemeen directeur Pascal van Wijk, die onder vuur ligt door de slepende hoofdpijndossiers bij de club, liet in de rechtszaal weten ‘dat hij wel bij elkaar’ wilde zitten.

Rechts Pascal van Wijk, links de opgestapte Henk Parren – Foto: Orange Pictures

Vitesse stelt sowieso dat het zich altijd ‘constructief en open’ heeft opgesteld en altijd met stadion GelreDome in gesprek wilde blijven om tot een oplossing te komen voor het huurconflict. Overigens is ook de Exploitatie Maatschappij GelreDome nog partij in de netelige kwestie. Zij zijn hoofdhuurder, Vitesse is onderhuurder.

'Nu gesprekken op hoger niveau'

Stadion GelreDome liet de rechter donderdag echter weten dat nu praten ‘een verstorende invloed heeft op het huidige proces’ dat momenteel bezig is tussen stadioneigenaar Michael van de Kuit en beoogd Vitesse eigenaar Coley Parry. “Je moet een broedende kip niet storen”, zei de advocaat. “Er vinden sinds gisteravond gesprekken plaats op een hoger niveau. Dat is de lijn die hij (Van de Kuit, red) nu kiest. Het zijn commerciële onderhandelingen.”

Twijfels over overname

Van de Kuit zegt ook dat hij een oplossing wil. Hij staat daarnaast open voor een functie in de Raad van Commissarissen bij Vitesse. “Dan kan ik meepraten over het beleid”, zegt hij. Parry en Van de Kuit praten ook over de overname die nog altijd niet is goedgekeurd door de KNVB. Van de Kuit heeft grote twijfels of dat allemaal wel rond gaat komen. “Wij hebben ook onderzoek gedaan, maar het is overal mist”, zei hij daar deze week over.

Nu een gesprek (tussen Parry en Van de Kuit dus) voor het eerst echt serieus op gang lijkt gekomen, gebeurt dat zonder Pascal van Wijk. Van de Kuit wil niet met de directeur om tafel en sluit hem in de onderhandelingen buiten. De eigenaar van Stadion GelreDome hoopt op een nieuw bestuur en een nieuwe directie bij Vitesse. “Het is tijd voor nieuw beleid”, stelde hij deze week.

De afgelopen dagen uitte Van de Kuit veel meer kritiek op mensen van Vitesse. In de bodemprocedure over het bestaan van wel of geen eeuwig speelrecht, beet de advocaat van de club namens Vitesse hier en daar eindelijk eens van zich af.

Verkeerd beeld geschetst

“Vitesse wordt geprobeerd neer te zetten als partij, geleid door incapabele personen, die enkel en alleen uit is op huurkorting (en veel ook!) en zich gedraagt als een verwend nest dat hoe dan ook zijn zin moet krijgen. Vitesse hecht eraan dit beeld weg te nemen aangezien dit echt geen recht doet aan de gang van zaken in dit dossier.”

Ondertussen duikt de rechter de komende weken nog dieper in de materie rond het eeuwigdurend speelrecht. Ook daar staan de partijen tegenover elkaar. Stadion GelreDome zegt dat het niet meer bestaat, ‘nietig is en verjaard.’ Na het reddingsplan in 2003 zou er afscheid van zijn genomen. Concrete documenten die het eeuwig speelrecht bewijzen, zouden er niet zijn.

Vitesse beweert min of meer het tegenovergestelde. Het speelrecht, toegewezen door de gemeente, zou al bedongen zijn bij de verkoop van de grond rond GelreDome en altijd ‘correct zijn doorgelegd’ in leveringsakten en overdrachten. “Het is onverkort van kracht”, stelt de club in haar pleidooi.

Stadion GelreDome met het dichte dak – Foto: Stadion GelreDome met het dichte dak

Uitspraak rond 26 april

Dinsdag is nog een tweede zitting in het Paleis van Justitie. De ‘richtdatum’ is om rond 26 april met een uitspraak te komen. Die is cruciaal. Dan wordt duidelijk of het eeuwigdurend speelrecht dat Vitesse claimt voor GelreDome wel of niet meer geldt. “Ik wil snel knopen doorhakken. Dat is van groot belang”, liet de rechter weten. “Maar sommige zaken kosten nu éénmaal iets meer tijd.”

“Het is een vervelende en ingewikkelde kwestie die heel groot is geworden”, voegde de rechter nog toe. Ze keek vervolgens met een glimlach even naar boven waar een aantal vertegenwoordigers van de regionale media de zaak volgden. “Ook voor jullie kan ik me voorstellen dat je af en toe denkt, waar gaat dit allemaal over? Maar de belangen zijn groot.”