Persfotograaf woest over gebruik beelden in VVD-campagne

Het door de VVD gebruikte beeld van Roland Heitink (inzet). Foto: Roland Heitink

– Woest is hij, de Gelderse persfotograaf Roland Heitink. Woest op de VVD, omdat die partij in de verkiezingscampagne beelden heeft gebruikt die Heitink met zijn bedrijf maakte. En om toestemming heeft de VVD nooit gevraagd. De gewraakte beelden zijn via het Twitteraccount van de partij al meer dan 2 miljoen keer bekeken.

Het gaat allemaal om beelden van relschoppers die een politiebusje belagen. Na die beelden volgt de tekst Zij gaan stemmen. U toch ook? Het filmpje is onderdeel van de verkiezingscampagne van de VVD in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag.

‘Hondsbrutaal’

Het videomateriaal werd in juni vorig jaar geschoten in Kootwijkerbroek, waar politiebusjes tijdens een boerenprotest werden aangevallen. Heitink: “Wij staan daar die beelden te maken, met steekwerende vesten aan voor onze veiligheid. Het is hondsbrutaal en zeer kwalijk dat de VVD vervolgens met gestolen beelden aan de haal gaat, in een nationale campagne nog wel.”

Bij de beelden wordt Omroep Gelderland als bron vermeld, maar de daadwerkelijke eigenaar van de beelden is het bedrijf van Heitink. De omroep kocht de beelden van Heitink om ze online en in een nieuwsuitzending te gebruiken.

Vraag om opheldering

Heitink benaderde de VVD zaterdag via Twitter voor opheldering, maar kreeg nog geen reactie. “Ze kunnen een schikking krijgen in ieder geval.” Het campagnefilmpje bevat volgens Heitink ook beelden van anderen, bijvoorbeeld van RTL.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) kent de beelden. “Voor het gebruik van beelden hoort toestemming gevraagd te worden. Het auteursrecht is er niet voor niets”, stelt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ.