Steeds meer stembureaus toegankelijk voor mensen in rolstoel

Iemand in een rolstoel in een stemhokje. Foto: ANP

Steeds meer stembureaus in Gelderland zijn toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. In 2019 waren negen op de tien stembureaus toegankelijk met een rolstoel. Bij de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten is dat aantal opgelopen naar 96 procent. Daarmee zit Gelderland net onder het landelijke gemiddelde van 97 procent.

De grootste verbetering is zichtbaar in de gemeente Arnhem. Daar gingen ze in vier jaar tijd van één op de drie stembureaus die toegankelijk waren voor rolstoelers, naar een score van 100 procent. In 41 van de 51 Gelderse gemeenten zijn inmiddels alle stembureaus voor iedereen toegankelijk.

In tien Gelderse gemeenten is nog werk aan de winkel. In de gemeente Oldebroek bijvoorbeeld is bij slechts 60 procent van de stembureaus de toegankelijkheid op orde. En ook Tiel scoort met 71 procent niet al te hoog. Bekijk hieronder de tien gemeenten waar nog niet alle stembureaus toegankelijk zijn.

Afname totaal aantal stembureaus

Het totaal aantal stembureaus waar bij de komende verkiezingen gestemd kan worden, is wel afgenomen ten opzichte van vier jaar geleden. Waren er in 2019 nog ruim 1.100 locaties waar je je stem kon uitbrengen, aanstaande woensdag zijn dat er bijna vijftig minder. Een afname van ruim 4 procent.

In Aalten, Doetinchem en Zaltbommel nam het aantal locaties het sterkst af. Daar verdween meer dan 30 procent van de stembureaus. In tien gemeenten nam het aantal stembureaus juist toe. Het meest in Oldebroek (+25 procent) en Berg en Dal (+24 procent).

Stijging aantal stembureaus in buitengebieden

Omroep Gelderland onderzocht ook de locaties van de stembureaus. Opvallend is dat het aantal stembureaus in buitengebieden tegen de trend in gaat. Op het platteland steeg het aantal locaties waar je kunt stemmen lichtjes, van 292 naar 302. Dat is een toename van ruim 3 procent.

Op waarismijnstemlokaal.nl kun je eenvoudig het stemlokaal vinden dat het dichtst bij je in de buurt is

Verantwoording: Omroep Gelderland analyseerde data over stembureaus in alle Nederlands gemeenten die verzameld zijn door Open State Foundation.

In een eerdere versie van dit artikel stond vermeld dat in de gemeente Nijmegen 80% van de stembureaus toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel. De gemeente heeft aangegeven dat de door hen eerder aangeleverde informatie over toegankelijkheid niet correct was en dat alle stembureaus in Nijmegen toegankelijk zijn. Het artikel en de visualisatie zijn daarom aangepast.