Van de het oude gemeentehuis is 98% hergebruikt

Gemeentehuis De Steeg. Foto: Martin Slijper

– Wethouder Klomberg liet half maart trots weten dat maar liefst 98% van het oude gemeentehuis wordt hergebruikt. Het slopen van het oude gemeentehuis kostte de gemeente 4,2 miljoen euro. De gemeente wilde het liefst alles hiervan hergebruiken, maar dat was niet mogelijk. Slechts 2% van alle materialen die niet gerecycled konden worden bestond met name uit asbest.

“Deze materialen bestaan uit verschillende stromen. Beton is daarvan de grootste stroom, wel 85%. Verder worden ook ijzer, gips, isolatie, hout, dakleer, steen, glas en vloerafwerkingen gescheiden en gerecycled. Dit is bij elkaar goed voor 13%”, bij elkaar is dat 98%.

Rheden: “De materialen zijn bij de sloop al van elkaar gescheiden door het sloopbedrijf. Dit is arbeidsintensiever, dan alle materialen af laten voeren als restafval en daardoor wellicht kostbaarder. Echter, dit wordt opgeheven doordat de materialen in uniforme stromen worden aangeboden want dat levert ook weer geld op omdat het ingezet kan worden voor hergebruik.”

Wat kost recyclen oude gemeentehuis?

Als je iets hergebruikt, in plaats van het te laten vernietigen, moet het vaak worden opgeknapt en dat kost ook geld. Op de vraag of en hoeveel het recyclen van het oude gemeentehuis meer geld heeft gekost kon een woordvoerder na onderzoek van de gemeente Rheden niet vertellen.

Zie ook: Bouw nieuwe gemeentehuis in De Steeg start in april

Gemeentehuis – Foto: Gemeente Rheden